Reteta jambon
PrinteazaReteta jambon din: picior de porc, sare, silitra, zahar.
- 1 picior de porc (din faţă sau din spate)
- sare
- silitră
- zahăr
Mod de preparare:
Curăţaţi grăsimea de pe pulpa porcului, iar carnea zvântaţi-o la rece 3-4 zile. Puneţi-o apoi într-un vas de lemn şi peste ea turnaţi o saramură pregătită astfel: la 10 l de apă la 700 g sare mare, 30 g silitră, 300 g zahăr.
Fierbeţi saramura, strecuraţi-o şi puneţi-o călduţă peste carnea care a fost sărată în prealabil cu acelaşi amestec. Ţineţi carnea în vasul de lemn 6-7 zile înainte de a turna apa sărată peste ea.
Acoperiţi carnea cu apă sărată, puneţi deasupra o greutate, întoarceţi-o des, iar după 2 săptămâni scoateţi-o, zvântaţi-o la aer rece şi puneţi-o la fum rece timp de 2-3 zile.
Serviţi jambonul la gustarea de dinaintea mesei ca aperitiv sau ca fel de mâncare.
Pofta buna!