Reteta de mucenici moldovenesti
PrinteazaMucenici moldovenesti din: faina, drojdie, apa, portocale, zahar, ulei, miere, nuca.
Aluat:
- 1 kg făină de grâu
- 40 g drojdie proaspătă
- 600 ml apă călduţă
- 2 linguriţe coajă rasă de portocale
- 70 g zahăr
- 130 ml ulei
Sirop:
- 800 ml apă
- 150 g zahăr
- 3 linguri miere
- 1 linguriţă coajă rasă de portocale
Pentru uns:
- 3 linguri miere polifloră
- nucă măcinată
Mod de preparare:
Punem făină într-un vas încăpător. Facem o gaură în mijloc, punem drojdia împreună cu 2 linguriţe zahăr şi o dizolvăm cu 300 ml apă.
Acoperim vasul cu un prosop şi lăsăm 20 minute la dospit.
Turnăm restul de apă, zahărul şi coaja de portocale în compoziţie şi frământăm. Presărăm sarea, iar apoi înglobăm treptat uleiul în aluat. Frământăm 5-7 minute.
Acoperim vasul cu un prosop şi-îl lăsăm la dospit o oră. După ce a dospit împărţim aluatul în două.
Din fiecare jumătate formăm câte un cilindru de 8-10 cm diametru. Il tăiem felii de 3-4 cm fiecare.
Fiecare felie o rulăm sub foma unei sfori (30-40 cm – cu cât se face mai lungă cu atât mai mare va fi mucenicul), pe care o răsucim apoi uşor.
Prindem capetele într-o mână, răsucim, apoi formăm un colac alipindu-le bine. Răsucim colacul astfel încât să ascundem înăditura şi să rezulte cifra 8.
Preîncălzim cuptorul.
Punem mucenicii într-o tavă tapetată cu hârtie de copt/silicon, îi acoperim cu un prosop şi îi lăsăm la dospit 10 minute.
Introducem tava în cuptor, pe raftul din mijloc, pentru 40 minute, totodată punem în cuptor şi un vas cu apă ca aluatul să rămână pufos.
Scoatem mucenicii fierbinţi şi îi scufundăm în siropul rece câteva secunde.
Ii punem apoi pe o tavă, îi ungem cu miere şi presărăm miez măcinat deasupra.
Pentru sirop punem apa împreună cu zahărul şi cu coajă de portocală într-o cratiţă pe foc.
Din momentul în care lichidul începe să fiarbă lăsăm pe foc potrivit 6 minute.
Oprim focul şi lăsăm să se răcească, iar când este călduţ încă punem mierea şi amestecăm.
Pofta buna!