Reteta muraturi asortate
PrinteazaReteta muraturi asortate din: gogonele, castraveti, ardei, conopida, morcovi, pepeni, usturoi, hrean, boabe de mustar, marar.
- pătlăgele verzi
- gogonele verzi
- castraveţi
- ardei graşi lungi
- doi-trei pepenaşi micii
- morcovi
- conopidă
- usturoi
- hrean
- boabe de muştar
- câteva frunze de vişin şi ţelină
- mărar uscat
Mod de preparare:
Se aleg, în proporţiile dorite (de regulă, trei părţi gogonele şi pătlăgele verzi şi o parte din restul legumelor), pătlăgele verzi, gogonele verzi, castraveţi, ardei graşi lungi, doi-trei pepenaşi micii, morcovi, conopidă, etc.
Se spală bine şi se lasă să se scurgă de apă.
Morcovii se rad de pieliţă şi se taie în rondele subţiri care se crestează pe margini în colţi ascuţiţi, conopida se desface în bucheţele, se taie cotoarele şi se înlătură frunzişoarele, apoi se aşează într-un vas cu apă rece şi puţină sare, unde se lasă o jumătate de oră.
In borcanul bine spălat şi uscat se pune mai întâi un pacheţel cu boabe de muştar, câteva frunze de vişin şi ţelină, precum şi mărar uscat. Se aşează apoi pătlăgelele verzi, două-trei bucăţi de conopidă şi pe margine felii de morcovi şi ardei lungi.
Printre legume se pun căţei de usturoi şi bucăţi de hrean. Se continuă în acest mod până se umple borcanul. Deasupra se aşează frunze de vişin, de ţelină şi crenguţe de mărar cu floare, după care se fixează două scândurele.
Se prepară apoi o saramură adăugând la un litru apă 45 g sare, care se toarnă clocotită peste legume până se umple borcanul.
Se închide imediat borcanul cu folie adezivă, se lasă pe loc să se răcească, iar a doua zi se aşează în pivniţă sau cămară.
Pofta buna!