Reteta pentru Paste: Pasca

Printeaza

Pasca din: faina, drojdie, zahar, lapte, unt, oua, sare, lamaie, portocala, esenta de rom, zahar vanilat, branza dulce, stafide, pesmet.

Ingrediente:Pasca

  • 500 g făină
  • 25 g drojdie
  • 100 g zahăr
  • 275 ml lapte
  • 100 g unt
  • 2 gălbenuşuri
  • un praf de sare
  • coajă rasă de lămâie şi portocală
  • esenţă de rom
  • 2 pliculeţe de zahăr vanilat

Pentru umplutură:

  • 1 kg brânză dulce
  • 6-7 ouă
  • 250 g zahăr
  • 1 plic de zahăr pudră cu aromă de vanilie
  • stafide (opţional)
  • coajă de lămâie
  • 2 linguri de pesmet

 

Mod de preparare:

Pregăteşti aluatul aşa:

Intr-un castron mare, cerni făina pentru a fi mai aerisită, astfel dospeşte repede şi bine. Incălzeşti laptele în care dizolvi zahărul şi zahărul vanilat.

Topeşti untul separat. în mijlocul făinii faci o scobitură în care pregăteşti maiaua din drojdie cu puţină făină şi câteva linguri din laptele preparat mai devreme, care trebuie să fie călduţ nu fierbinte. Presari apoi peste maia o mână de făină. O laşi la loc cald cam 10-15 minute să crească, până se „crapă făina”.

Intre timp, iei gălbenuşurile şi le freci cu sare, coaja de lămâie sau portocală. Albuşurile le dai deoparte. Le poţi congela şi folosi la alte prăjituri. Adaugi la maia, restul de lapte călduţ şi gălbenuşurile, amestecând- cu mâna şi frământând uşor. Adaugi treptat puţin câte puţin unt topit, care trebuie să fie călduţ.

Laşi aluatul să dospească până îşi dublează volumul, într-un loc cald, ferit de curenţi.

Pasca

Pregăteşti umplutura aşa:

Amesteci brânza cu ouăle, zahărul (inclusiv cel pudră), coaja de lămâie, esenţe şi un praf de sare. Omogenizezi bine şi laşi compoziţia deoparte. înainte de a pune stafide, le laşi câteva minute în esenţă de rom şi apoi le adaugi. După ce aluatul a crescut, iei o bucată şi modelezi baza păscuţei (grosimea ideală ar fi de 1 cm), pe care o pui într-o tavă rotundă, tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei şi tapetată cu făină.

Din restul de aluat pregăteşti împletitura de pe marginea păscuţei. Faci margine de jur-împrejur, împletită în trei şi o cruciuliţă împletită tot în trei pe mijloc. Modelezi trei suluri lungi de grosime egală şi le împleteşti în trei, apoi pui această împletitură pe marginea aluatului din tava rotundă.

Impreunezi capetele împletiturii şi le ascunzi cât mai frumos în interiorul tăvii. Dacă îţi rămâne aluat, poţi modela şi o cruce mică pe care o pui în mijlocul compoziţiei de brânză. Preîncălzeşti cuptorul. Introduci tava cu aluatul pentru aproximativ 10 minute sau cât să prindă o crustă.

Faci acest lucru pentru a nu rămâne crud aluatul atunci când vei pune brânza. După ce scoţi tava, presari peste aluat pesmetul (în interiorul păscuţei) şi torni compoziţia de brânză. în mijloc, pui împletitura în formă de cruce.

Ungi aluatul împletit de pe margine şi cruciuliţa din mijloc cu un gălbenuş de ou diluat cu 1 lingură de lapte şi dai pasca la cuptor. Introduci tava la cuptor şi coci până devine rumenă.

Scoţi pasca din cuptor şi o laşi să se răcească, apoi poţi să o tai.

 

Pasca

Pasca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.