Reteta placinta cu gutui
PrinteazaReteta placinta cu gutui din: faina, unt, smantana, ou, otet, praf de copt, sare, gutui, zahar, scortisoara, amidon.
Pentru aluat:
- 300 g făină
- 100 g unt
- 120 g smântână
- 1 ou
- 1 gălbenuş
- 1 lingură oţet
- 1 linguriţă praf de copt
- 1 praf de sare
Pentru umplutură:
- 5 gutui
- 100 g zahăr
- 1/2 linguriţă scorţişoară
- 1 linguriţă amidon
- 1 plic zahăr vanilinat
- 2 linguri zahăr pudră
Mod de preparare:
Mixezi într-un castron untul moale, la temperatura camerei, împreună cu smântână, oul, gălbenuşul şi oţetul, până obţii o cremă. Adaugi făina amestecată cu praful de copt şi sarea.
Frămânţi un aluat pe care îl înveleşti în folie şi îl păstrezi în frigider 1 oră. Pentru umplutură, razi mare gutuile, adaugi zahărul şi amesteci.
Pui cratiţa pe foc şi căleşti gutuile împreună cu zahărul, până când scade sucul lăsat de gutui. Adaugi scorţişoara, amidonul şi zahărul vanilinat.
Laşi compoziţia să fiarbă încet, încă 1 minut, apoi o laşi să se răcească complet.
Pe masa presărată cu făină, întinzi un dreptunghi de aluat de 20×40 cm. Intinzi piureul pe toată suprafaţa, apoi rulezi aluatul cât mai strâns.
Infăşori sulul de la un capăt, sub formă de melc. Il aşezi într-o formă pentru tort, cu diametrul de 18 cm, pe care ai tapetat-o cu hârtie de copt.
Introduci tava în cuptorul preîncălzit la 190 °C, pentru 40-45 de minute, până când se rumeneşte frumos şi aluatul are o crustă crocantă.
După ce s-a răcorit în tavă, o pudrezi cu zahăr.
Reteta placinta cu gutui
Pofta buna!