Reteta sos de busuioc
PrinteazaReteta sos de busuioc din: ulei de masline, ceapa, usturoi, rosii, busuioc, sare, piper.
Busuiocul conține compuși antioxidanți, precum polifenoli și vitamina C, care ajută la combaterea stresului oxidativ și reduc riscul de boli cronice.
Busuiocul conține uleiuri esențiale, cum ar fi eugenolul, care au proprietăți antiinflamatorii și pot ajuta la reducerea inflamațiilor din corp.
Consumul regulat de busuioc poate sprijini sistemul imunitar datorită conținutului său de nutrienți și antioxidanți.
Busuiocul poate ajuta la ameliorarea problemelor digestive, cum ar fi balonarea, indigestia și disconfortul abdominal. Uleiul de busuioc poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea durerilor de stomac.
Uleiurile esențiale din busuioc au proprietăți antimicrobiene și pot contribui la combaterea bacteriilor și fungilor.
Consumul de busuioc poate ajuta la menținerea sănătății cardiovasculare prin reducerea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol LDL.
Aromele de busuioc pot avea un efect calmant și pot ajuta la reducerea stresului și anxietății.
- 50 ml ulei de măsline
- 2 cepe mici tăiate mărunt
- 1 căpăţână usturoi tăiat mărunt
- 1,5 kg roşii decojite, făcă seminţe
- 25 g busuioc tocat mărunt
- piper negru proaspăt macinat
- sare
Mod de preparare:
Se încinge uleiul într-o cratiţă cu fund dublu, la foc mic spre mediu. Apoi se adaugă ceapa tocată mărunt.
Ceapa se căleşte timp de 12 minute sau până capătă o culoare uşor gălbuie.
Se adaugă usturoiul şi se continuă sotarea, amestecând continuu, până ce usturoiul se înmoaie, aproximativ 1 minut.
Se adaugă roşiile tăiate cubuleţe, în timp ce sosul ajunge la fierbere, la foc mic, amestecând ocazional, timp de 40-45 de minute sau până ce sosul capătă consistenţă dorită.
Se presară busuiocul tocat mărunt şi se lasă să mai fiarbă 2-3 minute.
Se asezonează apoi cu piper negru proaspăt măcinat şi sare. Sosul poate fi făcut piure cu blenderul sau se poate lăsa sub formă de cubuleţe.
Pofta buna!