Reteta sos maioneza
PrinteazaReteta sos maioneza
- 2 gălbenuşuri
- 200ml ulei
- linguriţă suc de lămâie sau oţet
- sare
- piper
Mod de preparare:
Se fierbe tare un ou, se curăţă de coajă şi de albuş. Gălbenuşul se sfărâmă cu o furculiţă cât mai fin . Se pune într-un castron gălbenuşul fiert sfărâmat şi gălbenuşul crud.
Se amestecă bine cu un praf de sare, folosind o lingură de lemn. Când gălbenuşurile s-au omogenizat, se adaugă, picătură cu picătură, uleiul, amestecând încontinu.
Din când în când, se pun şi câteva picături de suc de lămâie sau oţet. Maioneza este gata în momentul în care, după ce s-a adăugat tot uleiul, se ţine bine pe lingură, este cremoasă şi fină.
Dacă maioneza se taie, se procedează în felul următor se pune un gălbenuş de ou într-un castron curat şi se amestecă bine cu o lingură de lemn. Se adaugă câte 1 linguriţă din maioneza tăiată şi se freacă bine compoziţia.
Se adaugă astfel tot câte 1 linguriţă din maioneza tăiată, până când se termină şi se amestecă în tot acest interval încontinuu, în aceeaşi direcţie, dreapta sau stânga, la alegere.
Observaţie maioneza se poate tăia dacă se foloseşte ulei prea rece la prepararea ei. Ouăle şi uleiul folosit se ţin câteva ceasuri la temperatura camerei, înainte de a prepara din ele maioneza.
In general, este bine ca toate ingredientele din care se prepară sosuri fine să aibă aproximativ aceeaşi temperatură.
Pofta buna!