Reteta tarta cu branza
PrinteazaReteta tarta cu branza din: faina, unt, zahar, praf de copt, lapte, suc de lamaie, ou, stafide.
Pentru aluat:
- 140 g de făină obişnuită
- 1 vârf de linguriţă praf de copt
- 85 g de unt sărat
- 1 linguriţă de zahăr fin
Pentru umplutura:
- 1,2 litri de lapte integral
- sucul de la 1 lămâie
- 50 g de unt nesărat
- 50 g de zahăr fin
- 1 ou
- 25 g de stafide
Mod de preparare:
Se face brânza în seara de dinainte. Se incălzeşte laptele într-o cratiţă.
Atunci când începe să fiarbă uşor, adaugă sucul de lămâie.
Se dă focu la mic şi se amestecă uşor. Imediat ce amestecul seamănă cu un lichid apos cu cocoloaşe în el, se ia cratiţa de pe foc şi se lasa cocoloaşele să se răcească în zer. Se lasă să se scurgă peste noapte într-un posop de bucătărie.
Pentru a face aluatul, se amestecă făina, praful de copt, untul, zahărul şi putina sare într-un blender, până când untul este amestecat aproape de tot – se lasă câteva cocoloaşe de unt, pentru a face aluatul mai uşor.
Se răstoarnă amestecul uscat pe o suprafaţă de lucru şi se face o adâncitură în mijloc.
Se adaugă puţină apă rece pentru a se obţine un aluat omogen.
Imediat ce amestecul se omogenizeză, se frământă foarte uşor, se infăşoară în folie de plastic şi se pune la rece cel puţin 20 de minute.
Pentru a finaliza umplutura, se bate untul cu zahărul pană se înmoaie, apoi se adaugă oul, puţin câte puţin.
Se adaugă brânza şi se amestecă uşor pentru a sparge cocobaşele mai mari. După ce s-au amestecat, se adaugă stafidele.
Se incălzeşte cuptorul la 160° C/gaz 4. Se întinde aluatul şi se pune într-o tava mică de plăcintă sau o formă de tartă.
Se adaugă umplutura de brânză şi se dă la cuptor 35-40 de minute până se rumeneşte, iar aluatul este copt.
Se lăsă să se răcească, apoi se taie în felii şi se serveşte simplu sau cu smântână dulce.
Pofta buna!