Reteta traditionala: Curcan fript
PrinteazaReteta traditionala – Curcan fript din: curcan, untura, rom, sare.
- 1 curcan întreg
- 5-6 linguri untură (se poate şi ulei)
- 1 păhărel rom (sau coniac)
- sare
Mod de preparare:
Curcanul întreg se curăţă şi se spală bine, apoi se scurge de apă şi se şterge cu un şervet. Se dă cu puţină sare şi se lasă la aer cam o oră. Intr-o tavă care-l încadrează bine, se pun 2-3 linguri de untură (ulei), un pahar de apă şi se aşază curcanul pe spate (cu picioarele în sus).
Se unge cu puţină untură rămasă şi se dă la cuptor la foc domol. Din când în când, se unge curcanul cu sosul din tavă şi cu câte puţin rom.
Când începe să se moaie carnea, focul se dă mai mare (pertru a se rumeni frumos) şi carnea se unge cu untura (uleiul) rămasă şi restul de rom.
O friptură de curcan gras, de mărime mijlocie, se face cam în trei ore.
Tradiţional, curcanul se serveşte întreg la masă, pe un dog (fund) mare de lemn, sau pe un platou mai mare, şi cu câteva cuţite ascuţite la îndemână, pentru ca fiecare persoană să se poată servi personal.
Sosul se serveşte separat, după ce a mai dat de câteva ori în fiert, cu încă puţin rom, sau cu vin.
Curcanul poate fi servit şi rece, însă fără sos.
Pofta buna!