Reteta traditionala: Ochiuri romanesti
PrinteazaOchiuri romanesti din: oua, sare, unt.
- ouă proaspete
- sare
- unt
Mod de preparare:
Se pune la fiert o crăticioară cu apă în care s-a turnat puţin ofet (cam 1 lingură de ofet la 1 I apă) şi sare.
Când apa a început să clocotească, se sparg ouăle şi confinutul (oul crud) este pus uşor în apa fierbinte. Pentru ca albuşul să nu se disperseze în apă, se iau câteva măsuri suplimentare de prevedere: când se pun ouăle în apă se reduce focul (se reduc clocotele), ouăle sparte se pun uşor în apă, din apropierea suprafefei sale, sau se transferă uşor în apă cu ajutorul unei linguri mai mari sau a unei ceşti de cafea, în care au fost puse în prealabil.
In functie de cât de tare se doreşte oul, acesta se fine la fiert de la 3 minute (ou moale), la 7-10 minute, (ou tare).
După ce au fiert, ouăle se scot din vasul în care au fiert, cu o lingură specială (cu găuri) sau cu o spumieră.
Ochiurile se aşază pe un platou şi se toarnă deasupra unt topit, fierbinte. O condiţie esenţială a obţinerii unor ochiuri româneşti aspectuoase este folosirea unor ouă cât mai proaspete. Unii „bucătari”, pentru a asigura menţinerea compactă a oului la turnarea în apă fiartă, recomandă ca în apă să fie pusă numai sare (mai multă) în loc de oţet.
Inainte de a fi servite, ouăle sunt ornate cu pătrunjel verde tocat.
Se servesc fierbinţi.
Pofta buna!