Reteta traditionala: Sarmale in foi de varza
PrinteazaSarmale in foi de varza din: varz murata, orez, ceapa, bulion, morcov, ulei, boia, cimbru, sare, piper.
- 1 varză murată
- 1 cană de orez
- 3 cepe
- 1 cană de bulion
- 1 morcov
- ulei
- boia
- cimbru
- sare
- piper
Mod de preparare:
Umplutura: se curăţă, se taie mărunt 2 cepe şi se călesc în ulei. Se adaugă orezul, se stinge cu apă, se potriveşte de sare şi piper şi se lasă la fiert până se umflă orezul.
Varza se spală de mai multe ori în apă călduţă, se rupe foaie cu foaie. Se scot cotoarele, care se toacă fideluţă.
Se pregăteşte un sos dintr-o ceapă tocată mărunt, care se căleşte în ulei cu boia şi piper. Când se înmoaie, se adaugă bulionul.
Foile de varză se umplu cu orez. Se unge o cratiţă cu ulei şi se aşază în straturi: un strat de varză tocată, un strat de sarmale, morcov ras, se presară cu sos şi se repetă operaţia de mai multe ori. Se termină cu uit strat de varză tocată, peste care se pune bulion, apă şi cimbru. Se lasă la fiert la foc mic o oră.
In umplutură se pot adăuga ciuperci, stafide, felii de măr uscate, prune uscate.
Pofta buna!