Reteta zilei: Bigos delicios
PrinteazaBigos este o friptură tradiţională în Polonia, considerată mâncare naţională poloneză. Pe limba lor, „bigos”înseamnă talmeş-balmeş sau încurcătură. O reteta de Bigos delicios din: pulpa de vita, costita afumata, carnaciori afumati, varza, mere, ceapa verde, faina, ulei, sare si piper.
Ingrediente:
- 400 gr pulpă de vită
- 100 gr costiţă afumată
- 100 gr cârnăciori afumaţi
- 600 gr varză
- 100 gr mere
- 1 legătură de ceapă verde
- 30 gr făină
- 30 ml ulei
- 20 gr sare
- 2 gr piper
Mod de preparare:
Varza se taie în felii groase de circa 2 cm, se presară cu sare şi se fierbe pe foc mic cu puţină apă.
Jumătate din de ulei se încinge într-o tigaie, în el se călesc ceapa verde tăiată mărunt, merele tăiate cubuleţe şi costiţa tăiată în felii subţiri, iar apoi se adaugă făina, se rumeneşte puţin şi se stinge cu puţină apă.
Separat, în restul de u- lei se prăjeşte carnea de vită tăiată în bucăţi şi cârna- ţii feliaţi, iar când totul este gata, se amestecă cu varza.
Peste varză şi carne se pune compoziţia cu costiţă, ceapă şi mere, se condimentează după gust şi se fierbe totul pe foc mic circa 5 minute, până când scade sosul.
Pulpa trebuie să fie complet prăjită înainte de a fi amestecată cu varţa, iar dacă este necesar, se înăbuşă şi cu puţină apă pentrn a fi fragedă.
Bigos delicios
Poftă bună!
Bun bigosul asta?