Ciorba de curcan cu varza murata din: carne de curcan, morcovi, pastarnac, telina, patrunjel, ceapa, ardei, praz, varza murata, bulion si zeama de varza. carne de curcan 2 morcovi 1 pastarnac 1 teline mica 1 radacina patrunjel 2 cepe 1 ardei 1/2 fir praz 1/2 varza murata 200gr bulion 1 cana zeama de varza […]
Reteta zilei: Ciorba de burta
PrinteazaCiorba de burta din: burta de vita, oase de vita, pastarnac, ceapa, telina, morcovi, smantana, galbenusuri, usturoi, otet de mere, ulei, foi de dafin, piper boabe, sare.
Ingrediente:
- 1-1,5kg burta de vita
- oase de vita
- 1 pastarnac
- o ceapa
- 1/2 telina
- 5 morcovi
- 500g smantana
- 5 galbenusuri
- 4 catei usturoi
- 4-5 linguri otet de mere
- 3-4 linguri ulei
- foi de dafin
- piper boabe
- sare
Mod de preparare:
La ciorba de burta este bine sa folositi genunchi de vita pentru ca au mai multa gelatina.
Intr-o oala mare puneti burta de vita spalata si curatata impreuna cu oasele de vita si le fierbeti pana cand se aduna multa spuma la suprafata.
Atunci opriti focul si spalati burta si oasele de vita foarte bine, in mai multe ape.
Puneti din nou la fiert burta si oasele de vita impreuna cu cateva foi de dafin si piper boabe.
Dupa 3 ore de fiert adaugam si legumele intregi, curatate si spalate (se adauga in ciorba doar 2 morcovi) fierbandu-se inca 45 minute.
Se scot oasele de vita si burta, iar zarzavatul se arunca. Este bine sa strecurati zeama pentru a indeparta frunzele de dafin si boabele de piper.
Burta de vita se taie in suvite subtiri procedandu-se la fel si cu carnea de pe oase. Carnea si suvitele de burta se pun in zeama in care au fiert si se mai fierb 30 minute.
Intr-un castron se amesteca galbenusurile de ou cu smantana.
Se toarna un polonic din zeama de la ciorba de burta si se amesteca procedandu-se in acelasi mod pana se termina toata zeama, dupa care se toarna inapoi in oala.
Ne-au mai ramas 3 morcovi pe care ii curatam, ii spalam si-i dam pe razatoare.
Intr-o cratita se incinge uleiul, dupa care se adauga morcovii si se prajeste pana ce uleiul devine portocaliu, acesta-i secretul datorita caruia ciorba de burta are culoarea usor galbuie.
Acest amestec se adauga la ciorba de burta impreuna cu usturoiul zdrobit si otetul de mere. Daca doriti puteti sa adaugati si gogosari din otet taiati fasii.
Ciorba de burta se serveste fierbinte alaturi de ardei iute si pentru cine mai doreste poate sa-si mai puna in farfurie smantana, otet, mujdei de usturoi sau hrean daca va place.
Ciorba de burta
Pofta buna!
poate iti place si:
Reteta zilei: Ciorbă de varză murată si cârnati afumaţi
O reteta delicioasa de ciorba de varza murata si carnati afumati din: varza murata, carnati afumati, morcovi, ceapa, telina, patrunjel, ulei, bulion, smantana, zeama de varza, patrunjel, leustean, sare si piper. Ingrediente: 1 cană de varză murată tocată 500 g cârnaţi afumaţi 2 morcovi 2 cepe 1 ţelină 1 rădăcină de pătrunjel 4 linguri de […]
Reteta zilei: Ciorba de fasole
O reteta simpla si delicioasa de ciorba de fasole din: fasole uscata, ardei gras, ceapa, telina, miez de dovlecel, bulion si patrunjel. Ingrediente: ½ kg fasole uscata 1 ardei gras rosu 1 ceapa ½ telina miez de dovlecel bulion patrunjel Mod de preparare: Se spala fasolea si se pune la fiert. Se curate […]
Pofta buna!
Ce bine arata ciorba de burta
10 cu plus, fara discutii
Asta-i ciorba mea preferata
Ciorba asta de burta e mai buna 🙂
Uite cum fac eu Ciorba de Burta:
Ingrediente:
-1,5 kg burta proaspata, curatata
-1,5 kg oase de vita cu maduva(cereti la macelar sa le taie bucati mai mici, sa intre bine-n oala)
-2 morcovi
-1 ceapa
-1 radacina de patrunjel, pastarnac
-o bucata de telina radacina,cam 100 g
– 5-6 galbenusuri
-300 g smantana
-1 capatana usturoi
-1 lingura de faina
-otet
-piper
-ardei iute
-3 linguri ulei
Mod de preparare:
Se pune si burta deasupra oaselor, se adauga sare si ardei iute, boabe de piper, ceapa si radacinoasele curatate si se lasa sa fiarba cateva ore. Din cand in cand se mai completeaza cu apa fierbinte, nu rece, pentru ca intareste carnea, in asa fel incat lichidul sa acopere burta si oasele. Cand burta este bine fiarta, se verifica si oasele, sa fie tendoanele moi, se strecoara zeama in alta oala,legumele se dau deoparte(se pot pasa si adauga inapoi in ciorba sau se dau la catei) iar burta si oasele se lasa la racit. Galbenusurile( nu se folosesc albusuri la ciorba de burta, pentru ca dau acel aspect de taiat) se bat cu 1 lingurita rasa de sare si se lasa deoparte cel putin 20 de minute, sa-si intensifice culoarea. Zeama se pune pe foc si se adauga otet dupa gust, dar nu prea mult, mai bine sa-si puna fiecare-n farfurie .Se adauga smantana si faina la galbenusuri, se amesteca bine si apoi se adauga cate putin din zeama care clocoteste. Eu iau zeama cu mana stanga cu un polonic sau ibric si cu mana drepta amestec bine cu telul, torn din zeama clocotinda pana cand si galbenusurile cu zeama din castron sunt la fel de fierbinti ca si ciorba. Trebuie sa aveti multa rabdare, sa turnati cate putin si sa amestecati incontinuu,altfel ciorba se taie. Se toarna totul in oala cu ciorba si se mesteca in continuare pana cand da in clocot. Se potriveste gustul cu sare, se mai lasa sa dea cateva clocote si gata 🙂 . Burta se taie fasii potrivite cat sa incapa-n lingura, cam de 2-maxim 3 cm lungime, se aduna si tendoanele de pe oase si se taie si ele marunt si se adauga-n ciorba.
Un morcov se da pe razatoarea mica si se pune intr-o tigaie cu 3 linguri de ulei si se caleste pana cand uleiul devine portocaliu. Aceasta va fi ,,fata” ciorbei noastre, se scurge in oala cu ciorba si se lasa sa dea cateva clocote, sa se uniformizeze.
Se serveste fierbinte, cu sosiere alaturi din care fiecare sa-si asezoneze ciorba dupa gust cu: mujdei, otet, smantana. Se mai pot folosi la dresul ciorbei iaurt gras, lapte batut, sana, chefir, dar cantitate dubla fata de smantana.
Este o ciorba de burta pur si simplu delicioasa
Imi ploua in gura dupa ciorba asta
Foarte bine arata Ciorba de burta
Mmmmmm, mi-ai facut pofta de o ciorba de burta