Reteta zilei: Dulceata de gutui pentru iarna

Printeaza

Dulceata de gutui pentru iarna din: gutui, apa, zahar, lamai, portocala, zahar vanilat. Este una dintre cele mai parfumate si aromate dulceturi, cu un gust unic si o culoare deosebita care ne incanta pe toti.

Desi necesita putina munca, dulceata de gutui nu trebuie sa lipseasca din camara noastra.

Ingrediente:

  • 1,5 kg gutui
  • 1 litru apa
  • 1 kg zahar
  • 2 lamai
  • 1 portocala
  • 2 pliculete zahar vanilat

 

 

Mod de preparare:

Gutuile se spala bine, se curata de coaja si se indeparteaza cotoarele.

Cojile si cotoarele vor fi folosite la pelteaua de gutui.

Gutuile se dau pe razatoarea mare si se stropesc cu zeama de la lamai.

Chiar daca gutuile se vor oxida, nu trebuie sa va faceti griji pentru ca o sa-si revina atunci cand veti adauga zaharul.

Peste gutuile rase impreuna cu coaja rasa de la lamai si portocala se adauga apa si se pun la fiert la foc domol pentru 10 -15 minute, dupa care se adauga zaharul si zeama de la portocala.

Compozitia de dulceata se fierbe pentru 40-60 minute amestecand din cand in cand cu o lingura de lemn si spumand atunci cand este cazul.

Cand gutuile au un aspect lucios, dulceata este gata si se pot adauga pliculetele de zahar vanilat.

Se pune fierbinte in borcane care vor fi acoperite cu prosoape peste noapte pana cand se racesc treptat.

Dulceata se depoziteaza la loc racoros si poate sa reziste pe o perioada lunga.

Poate fi servita ca umplutura pentru clatite, cornulete, gogosi, cu biscuiti sau pur si simplu cu lingurita.

 

Dulceata de gutui

Dulceata de gutui

 

 

Pofta buna!

 

 

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si peltea de gutui din: gutui, apa, zahar, zeama de lamaie, mere, anason. Ingrediente: Pentru dulceaţă: 1,4 kg gutui 2 pahare cu apă 1 kg zahăr zeama de la o lămâie Pentru peltea: cojile şi cotoarele cu tot cu sâmburi de la gutui 1 kg mere roşii zahăr 2 steluţe de anason (opţional)   […]

Reteta zilei: Dulceata de gutui

O reteta de dulceata de gutui din: gutui, fructoza, apa si zeama de lamaie. Ingrediente: 4 kg gutui 1500 g fructoza 3 l apa zeama de la 1 lamaie       Mod de preparare: Se spala bine gutuile de puf. Se curate de cotoare. Se dau prin razatoarea mare. Apa se pune la fiert […]

 

Gem de gutui cu miere de salcam

Gem de gutui cu miere de salcam din: gutui, pectina, miere. Ingrediente: 1000 g gutui 2 linguri de pectină din mere 300 g miere de salcâm     Mod de preparare: Gutuile se spală şi se freacă cu un prosop pentru ca să li se îndepărteze puful, care conţine uleiuri eterice nedorite. Nu se curăţă […]

 

Gem de gutui cu nuca

Gem de gutui cu nuca din: gutui, zahar, nuca, apa. Ingrediente: 10 kg gutui 2 kg zahăr miezul de la 50 de nuci 4 l apă   Mod de preparare: Speli bine gutuile de puf şi de praf. Apoi iei câte una, îi tai cotorul şi o tai pe jumătate, scoţându-i căsuţa cu seminţe. Dai […]

 

 

 

Pofta buna!

 

 

 

4 comentarii

  1. Ce bine arata!

  2. Imi place mult dulceata de gutui

  3. Mi-ai facut pofta de dulceata :))

  4. Foarte buna dulceata de gutui, imi place foarte mult

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.