Reteta zilei: Gratin de cartofi cu ricotta si praz
PrinteazaGratin de cartofi cu ricotta si praz din: unt, pancetta, unt, praz, cimbru, sare de mare, ricotta, smantana, usturoi, faina, supa de pui, cartofi, branza cheddar, parmezan.
Ingrediente:
- 1 lingura unt nesărat
- 120gr pancetta, cuburi
pentru praz:
- 2 linguri unt nesărat
- 4 cesti felii praz
- 1 linguriță cimbru proaspat tocat
- sare de mare, dupa gust
Ingrediente umplutura de ricotta:
- 2 cani ricotta
- 6 linguri smântână
- 2 catei de usturoi, tocat
- sare de mare, dupa gust
sos:
- 3 linguri făină
- 1 cană supa de pui
- ¾ cană smântână
- 3 catei de usturoi, tocat
- Ingrediente cartofi gratinati:
- 500gr cartofi, taiati felii
- sare de mare
- piper alb sau negru proaspat macinat
- 4 căni branza cheddar, rasa
- ½ ceasca parmezan ras
Mod de preparare:
Intr-o tigaie mica gatiti pancetta in unt pana se rumeneste. Pentru a pregati prazul, topiti untul intr-o tigaie mare, adaugati prazul si gatiti pana se inmoaie.
Opriti focul si sarati, pastrati deoparte.
Pentru a face umplutura de ricotta, într-un blender, pasatai ricotta, se incorporeaza smantana si usturoiul.
Asezonati cu sare si pastrati deoparte.
Pentru a face sosul, într-un mic bol, amestecati împreună făină și câteva linguri de supa de pui pana se omogenizeaza.
Adaugati restul de supa de pui, smântână și usturoiul și amestecati pentru a se combina. Pastrati deoparte.
Uscati feliile de cartofi cu un prosop de bucatarie curat, asezati in vasul de copt, adaugati apoi cate putin din fiecare umplutura si presarati pancetta, apoi adaugati inca un strat de cartofi, repetati procesul cu umpluturile, inca un strat de cartofi, iar deasupra turnati sosul.
Acoperiti cu folie și coaceti la 175C timp de 30-45 minute.
Scoateți folia si se continua coacerea inca 1 ora. Serviti gratinul cald.
Gratin de cartofi cu ricotta si praz
Pofta buna!