Reteta zilei: Paine artizanala
PrinteazaPaine artizanala din: apa, sare, drojdie, faina, hartie pergament si faina de porumb.
Ingrediente:
- 1 1/2 cana apa calda
- 1/2 lingura sare
- 3/4 lingura drojdie
- 3 1/4 cani faina pentru paine
- hartie pergament
- 2 linguri faina de porumb
Mod de preparare:
Intr-un castron mare se pune apa, se adauga sarea si se presara drojdia. Se lasa sa stea 1-2 minute, apoi se amesteca. Se adauga exact 3 1/4 cani faina si se amesteca foarte bine cu o spatula.
Se acopera aluatul cu o folie de plastic sau cu capac si se lasa sa creasca la temperatura camerei timp de 2 ore pana isi dubleaza volumul.
Cu 30 minute inainte de a fi gata dospit aluatul, se incinge cuptorul la 240 de grade. Pe o placa se pune hartie de copt si se presara faina. Se toarna aluatul, se pune un praf generos de faina, dupa care i se da aluatului o forma rotunda.
Pe hartia de copt se presara faina de porumb peste care se pune aluatul si se va lasa neacoperit 40 minute. Avem nevoie de 2 vase pentru copt si doua rafturi in cuptor.
Pe primul raft se pune un vas in care se toarna o cana de apa fierbinte iar pe al doilea raft se aseaza vasul in care am pus aluatul.
Painea artizanala se cresteaza cu ajutorul unui cutit in 3 si se introduce la cuptor pentru 20-25 minute pana se rumeneste.
Cand se scoate din cuptor se asteapta sa se raceasca inainte de a taia aceasta paine. Painea artizanala este ideala pentru sandwich-uri daca o folositi a doua zi alaturi de o ceasca de cafea.
Paine artizanala
Pofta buna!
Arata bine paine, dar nu mananc ca sunt la cura
Arata bine 🙂
Mie nu mi-a iesit painea 🙁