Reteta zilei: Tort de gutui si nuci
PrinteazaO reteta de tort cu gutui si nuci din: faina, praf de copt, scortisoara, zahar, nuci, migdale, oua, ulei de nuci, coaja de portocala, sare, alune, foi de gelatina, suc de guti, piureu de gutui, frisca, rom, suc de portocale, pectina, gutui, sare de lamaie, coaja de portocala, frisca, driop de glazura si praf de cacao.
Ingrediente:
blat de pandispan cu nuci:
- 120 g faina
- 20 g praf de copt
- 50 g scortisoara macinata
- 400 g zahar
- 200 g nuci prajite si macinate
- 200 g migdale prajite si macinate
- 10 oua
- 200 ml ulei de nuci
- coaja rasa de la o portocala
- sare
- 100 g alune caramelizate
crema de gutui si frisca:
- 7 foi de gelatina
- 100 g zahar
- 100 ml suc de gutui
- 100 g piure de gutui
- 750 ml frisca
- 50 ml rom (40%)
umplutura de gutui:
- 5 foi de gelatina, 150 g zahar
- 500 ml suc de portocale
- 8 g pectina
- 400 g gutui decojite, curatate de cotoare si taiate cuburi
- 4 g sare de lamaie
- coaja rasa de la o portocala
- 100 g stafide
- 50 ml rom
glazura de cacao:
- 7 foi gelatina
- 240 ml frisca
- 360 g zahar
- 50 ml sirop de glucoza
- 120 g praf de cacao
Mod de preparare:
Se coace blatul de pandişpan: Se încinge cuptorul la 180 °C. Se amestecă făina cu praf de copt şi scorţişoară. Se adaugă zahăr, nuci, migdale, ouă, ulei, coajă de portocală şi un praf de sare; se amestecă folosind mixerul la viteza cea mai mare, timp de cca 5 min. Se tapetează cu hârtie de copt 3 forme de tort (26 cm); se aşază în fiecare un strat de 1 cm de compoziţia de aluat. Se presară alune caramelizate tocate. Se coc blaturile la cuptor câte cca 25 min. fiecare. Se scot din cuptor şi se lasă se răcească.
Se prepară crema de gutui cu frişcă: Se înmoaie gelatina în apă rece. Se încălzeşte zaharul cu suc de gutui. Se storc foile de gelatină şi se dizolvă în suc; se adaugă piu- reul. Când compoziţia începe să se întăreas¬că, se înglobează frişca bătută. In final se încorporează romul.
Se prepară umplutura de gutui: Se decojesc 200 g gutui, se taie sferturi, se curăţă de cotoare şi se fierb în apă cu suc de lămâie cca 30 min. Se aşază gutuile într-o strecurătoare, se scurg şi se păstrează 100 ml de lichid (suc de gutui). Se pasează gutuile prin sită (piure de gutui).
Se prepară umplutura de gutui: Se lasă să se înmoaie stafidele în rom. Se înmoaie gelatina în apă rece. Intr-o tigaie se caramelizează 100 g zahăr; se stinge cu suc de portocale. Se amestecă 50 g zahăr cu pectină şi se înglobează în suc; se dă în clocot. Se adaugă gutuile şi se lasă să se înăbuşe până când se înmoaie. Se adaugă sare de lămâie şi se dă într-un clocot. Se adaugă coaja de portocală şi stafidele înmuiate în rom. Se storc foile de gelatină şi se înglobează în compoziţie. Se lasă să se răcească.
Se asamblează tortul: Se aşază un blat pe un platou şi se montează în jurul lui inelul formei; se aşază deasupra jumătate din cantitatea de cremă de gutui cu frişcă şi se acoperă cu al doilea blat. Deasupra se aşază umplutura de gutui şi al treilea blat. Se unge cu restul de cremă de frişcă. Se dă tortul la congelator cca 2 ore.
Se glazurează tortul: Se înmoaie gelatina în apă rece. Se dă în fiert frişca împreună cu 290 ml apă, zahăr, sirop de glucoză şi pudră de cacao; se lasă să fiarbă 5 min. Se storc foile de gelatină, se adaugă şi se omogenizează totul cu blenderul. Se lasă să se răcească glazura şi se aşază pe tort.
Tort de gutui si nuci
Pofta buna!
Incoming search terms:
- reteta tort
Bun, bun, arata foarte bine
Ce bine arata tortul 🙂