Reteta zilei: Tort cu fructe
PrinteazaO reteta delicioasa de tort cu fructe din: aluat, unt, sare, faina, oua, amidon, praf de copt, zahar, baton de vanilie, suc de mere, coaja de lamaie, prune, praf de budinca de vanilie, lapte, gelatina, lichior de alune si frisca.
Poate te intereseaza si Cum se prepara Tort de ciocolată
Ingrediente:
blat şi gogoşele:
- 1 pachet aluat de foi (congelat)
- 25 g unt
- sare
- 75 g făină
- 3 ouă
- 15 g amidon
- 1-1/2 linguriţă praf de copt
umplutură şi compot de prune:
- 30 g amidon
- 3 linguri zahăr
- miezul de la un baton de vanilie
- 250 ml suc de mere
- coaja rasă de la 1 lămâie
- 500 g prune galbene golite de sâmburi
- 1 plic praf de budincă de vanilie
- 500 ml lapte
cremă:
- 6 foi gelatină albă
- 50 g nuga
- 25 g zahăr pudră
- 50 ml lichior de alune
- 500 ml frişcă
Mod de preparare:
Se prepară blatul de foi: Se lasă să se decongeleze aluatul de foi şi se întinde din el o foaie; se aşază pe o tavă stropită cu apă şi se decupează un blat rotund (0, 26 cm). Se înţeapă în mai multe locuri cu furculiţa şi se lasă să se odihnească 30 min.
Se prepară aluatul opărit: Se dau în fiert, într-o crăticioară, 125 ml apă cu unt şi 1 praf de sare; se toarnă dintr-o dată făina, amestecată cu amidon. Se amestecă pe foc, până ce se formează o găluşcă de aluat care se desprinde de fundul crăticioarei, lăsând acolo o peliculă albă. Se ia vasul de pe foc şi găluşca de aluat se aşază într-un castron, unde se lasă să se răcorească puţin. Se înglobează pe rând ouăle.
Când aluatul este complet rece, se adaugă praful de copt şi se omogenizează. Se coc blatul şi gogoşelele Se încinge cuptorul la 210 °C. Se aşază aluatul opărit, într-un şpriţ prevăzut cu forma mare (2 cm) şi se şpriţează gogoşele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Din restul de compoziţie se şpriţează inele pe suprafaţa aluatului de foi. Blatul se coace cca 15 min. Apoi se aşază pe el gogoşelele, se reduce temperatura din cuptor la 180 °C şi se coace totul cca 25 min. Se scoate şi se lasă să se răcească.
Se prepară compotul şi budinca: Se amestecă amidonul cu 1 lingură zahăr şi miezul de vanilie; se adaugă puţin suc de mere şi coajătle lămâie rasă. Se dă în clocot restul de suc şi se înglobează amidonul dizolvat; se mai dă într-un clocot.
Se adaugă fructele; apoi compotul se dă la rece. Se prepară budinca de vanilie din praful din plic, 2 linguri zahăr şi lapte, coijjorm indicaţiilor de pe ambalaj. Se lasă să se răcească.
Se prepară crema: Se înmoaie gelatina în apă rece. Se topeşte batonul de nuga la bain-marie; se dizolvă înăuntru gelatina; se înglobează zahărul pudră şi lichiorul. Se dă la frigider. Când începe să se întărească, se încorporează frişca bătută.
Se asamblează tortul: Blatul de tort se aşază pe un platou şi se montează de jur-împrejur inelul formei. Se omogenizează budinca şi se şpriţează în gogoşelele de profiterol. Restul de budincă şi compotul se repartizează între inelele de aluat opărit de pe blat.
Se şpriţează pe tort rozete de cremă. Gogoşelele de profiterol umplute se aşază pe marginea tortului şi se dă totul la frigider 4 ore. Se decorează cu alune prăjite şi fire de caramel.
Tort cu fructe
Pofta buna!
Foarte bun tortul
Vreau si eu