Reteta zilei: Tort
PrinteazaO reteta delicioasa de tort din: oua, zahar, sare, miez de baton de vanilie, coaja de lamaie, faina, praf de copt, foi de gelatina, crema de branza de vaci, zahar fin, suc si coaja de lamaie, lapte, zmeura, frisca, caise, zahar si boabe de zmeura.
Ingrediente:
- 4 ouă
- 150 g zahăr
- sare
- miezul de la un baton de vanilie
- coaja rasă de la 1 lămâie
- 125 g făină
- 1 linguriţă rasă praf de copt
cremă:
- 12 foi gelatină
- 200 g cremă de brânză de vaci
- 150 g zahăr fin
- sucul şi coaja rasă de la o lămâie
- miezul de la un baton de vanilie
- 200 ml lapte bătut
- 400 g zmeură pasată
- 400 ml frişcă
glazură şi ornat:
- 4 foi gelatină
- 150 g caise pasate
- 30 gzahăr
- 1 conservă jumătăţi de caise (425 ml)
- câteva boabe de zmeură
Mod de preparare:
Se încinge cuptorul la 180 °C. Se separă ouăle. Se bat albuşurile cu zahăr şi un praf de sare. Se înglobează gălbenuşurile, miezul de vanilie şi coaja de lămâie.
Se adaugă făina amestecată cu praf de copt şi se omogenizează. Se aşază compoziţia într-o formă tapetată cu hârtie de copt (0, 26 cm) şi se coace la cuptor cca 20 min.
Se scoate apoi din cuptor, se îndepărtează cu atenţie hârtia de copt şi se lasă să se răcească blatul pe un grătar de prăjituri. Apoi se taie pe două niveluri.
Gelatina se înmoaie în apă rece. Se amestecă brânza de vaci cu zahăr, coajă de lămâie şi miez de vanilie. Se încălzeşte sucul de lămâie şi se dizolvă înăuntru gelatina.
Se încorporează apoi treptat, pe rând, laptele bătut, brânza de vaci şi piureul de zmeură. In final, se înglobează frişca bătută.
Se aşază inelui formei în jurul blatului de jos. se repartizează pe tflat jumătate din cantitatea de cremă şi se nivelează. Se aşază deasupra al doilea blat şi se unge cu restul de cremă. Se dă tortul la frigider cca 4 ore.
Se înmoaie gelatina în apă rece. Se încălzeşte piureul de caise împreună cu zahărul. Se dizolvă înăuntru gelatina.
Se lasă să se răcorească puţin compoziţia şi se toarnă pe tort cât este încă fluidă; se nivelează cu o spatulă. Se dă tortul la frigider, ca să se întărească această glazură.
Intre timp, se scurg caisele din conservă şi se şterg; se pot carameliza uşor, folosind un arzător special pentru flambat. Se aşază decorativ pe tort, împreună cu boabele de zmeură.
Tort
Pofta buna!