Retete clasice si savuroase: Dovlecei umpluti
PrinteazaDovlecei umpluti din: carne, dovlecei, ceapa, paine, orez, ulei sau untura, bulion, verdeata, faina, sare, piper, rosii.
- 1 kg carne (amestec de porc, mai gras, şi vită, carne macră)
- 6-8 dovlecei cruzi
- 3- 4 cepe
- 1 felie pâine albă
- 4 linguri orez
- 3-4 linguri ulei sau untură
- 1-2 linguri bulion
- 1 legătură verdeaţă (preferabil mărar)
- 1/2 lingură făină
- piper
- sare
- opţional: 4-5 roşii
Mod de preparare:
Dovleceii umpluţi se pregătesc ca şi ardeii umpluţi, cu deosebire că în locul ardeilor se utilizează dovlecei cruzi.
Pregătirea umpluturii se face ca şi în cazul ardeilor umpluti, cu mentiunea că multi dintre bucătari prăjesc şi orezul odată cu ceapa.
Dovleceii se curătă de coajă, apoi se taie în jumătăti perpendicular pe lungime, din fiecare dovlecel obtinându-se două bucăti (cupe), aproximativ egale. Cu o lingurită se scot miezul şi semintele din fiecare jumătate, obtinându-se astfel carcasele pentru umplut. Se umplu apoi cu amestecul şi se prăjesc pe rând pe toate părţile.
In final, dovleceii umpluti se aşază într-o cratită unsă, mai mare, de circa 4l, deoarece aceştia se pun la fiert culcati (datorită lungimii lor mai mari). Se adaugă sosul şi se fierb (apoi se dau la cuptor) ca şi în cazul ardeilor umpluti.
Dintre variante mentionăm:
- în locul bulionului se folosesc roşii (pentru că este o mâncare de sezon, când se găsesc şi roşii)
- dacă umplutura este prea multă (dovleceii nu sunt suficienti), din restul de tocătură rămasă se realizează câteva perişoare care sunt prăjite putin, apoi puse la fiert în aceeaşi cratită cu dovleceii
- la fiecare dovlecel se foloseşte câte un capac din roşie (ca şi în cazul ardeilor)
- se pune multă verdeată tocată
Pofta buna!