Retete cu ciuperci – Ciulama
PrinteazaCiulama de ciuperci din: ceapa, ciuperci, ulei, faina, lapte, piper, sare.
- 2-3 cepe
- 1/2 kg ciuperci
- 2-3 linguri ulei
- 1-2 linguri făină
- 1 cană lapte
- piper măcinat
- sare
Mod de preparare:
Intr-o tigaie mai mare sau o cratită de 2-3 I, se pune la prăjit ceapa tocată fin. Când aceasta s-a muiat, se adaugă ciupercile tăiate feliute şi se prăjesc la foc încet (cum se fac ciupercile natur).
Separat, se pregăteşte un sos alb: într-o tigaie se pune puţin ulei, iar când acesta s-a încins, se pune făina şi se amestecă. Atunci când făina a început să se îngălbenească, se stinge cu laptele sau/şi cu puţină apă caldă.
Sosul se face puţin mai subţire (ca o smântână mai subţire) şi se toarnă apoi peste ciupercile aproape gata. Se adaugă piperul măcinat şi sarea. Se amestecă bine şi se mai tine la foc 10-15 minute.
In practica pregătirii ciulamalei de ciuperci, de multe ori sosul nu se pregăteşte separat, ci chiar în cratita cu ciupercile aproape făcute se adaugă făina, se stinge şi se continuă fiertul până ce sosul se îngroaşă şi ciupercile se moaie bine.
Pofta buna!