Retete internationale: Penne all’arrabbiata
PrinteazaAroma acestui sos gros, care se amestecă cu nişte penne de formă tubulară, nu este deloc uşoară sau delicată. Cuvântul arrabbiata înseamnă în italiană „mânios”, sugerând perfect iuţeala ingredientelor folosite în prepararea mâncării.
Iniţial, penne all’arrabbiata era o mâncare romană, dar astăzi pe tot cuprinsul Italiei există o mulţime de reţete diferite pentru prepararea sosului. Toate sosurile se fac din ulei de măsline extravirgin, usturoi, roşii lunguieţe, cărnoase (fie proaspete, fie din conservă), ardei iuţi roşii şi – cum altfel? – busuioc.
Dacă doriţi să obţineţi un sos mai fin pentru penne all’arrabbiata, aşa cum se prepară în restaurantele italieneşti mai elegante, el trebuie trecut printr-o sită măruntă, apoi amestecat cu pastele, peste care se presară nişte brânză pecorino rasă.
La ţară se face un sos mai consistent, nu atât de fin, în care se pune şi carne de pui prăjită sau cârnaţi, precum şi nişte bucăţi mai mari de ardei, câteva ciuperci, ceapă sau alte legume, la alegere.
Indiferent cum preparaţi sosul, nu uitaţi sâ puneţi la îndemână şi o carafă cu apă, pentru a stinge iuţeala sosului.
Penne all’arrabbiata
Pofta buna!