Retete internationale: Salată grecească
PrinteazaPentru cunoscători, amestecul de salată ofilită, brânză feta şi roşii necoapete, care se servesc uneori, nici nu merită să poarte numele de salată grecească.
O salată grecească autentică – numită şi horiatiki, salată ţărănească – este cu totul altceva. Intâi de toate, se porneşte de la câteva bucăţi de roşii bine coapte, un castravete crud, un ardei dulce şi nişte ceapă roşie aromată.
Totul se stropeşte cu puţin ulei de măsline extravirgin şi cu oregano uscat. Unii bucătari adăugă câteva picături de oţet din vin de fructe. Peste legume se pun bucăţele de brânză feta de oaie şi o mână de măsline mari Kalamata.
Brânza sărată şi măslinele adaugă un plus de aromă legumelor suculente.
Pe lângă faptul că este foarte răcoritoare în timpul verii, salata grecească viu colorată este o adevărată încântare.
Se serveşte cu o lipie calda sau cu pâine de casă, care se poate cufunda în sosul delicios ce se lasă pe fundul castronului.
Salata greceasca
Ingrediente:
- 375 g rosii fara seminte, taiate cubulete
- 250 g castraveti curatati de coaja si de seminte si taiati cubulete
- 1 ardei rosu mare, taiat cubulete
- 50 g masline Kalamate sau altfel de masline negre din saramura, fara samburi, taiate in doua
- 1 ceapa rosie mica, taiata cubulete
- 3 linguri patrunjel italian proaspat, tocat marunt
- 3 linguri ulei de masline extravirgin
- 1-1/2 lingura otet de vin rosu
- 1-1/2 lingurita oregano uscat
- 50 g branza feta taiata bucati
- sare
- piper negru proaspat macinat
Mod de preparare:
Puneţi toate ingredientele într-un castron potrivit, mai puţin brânza, sarea şi piperul. Amestecaţi-le uşor, apoi adăugaţi şi brânza şi asezonaţi salata după gust.
Salata grecească se poate prepara cu 2 ore înainte de a fi servită şi se lasă sa se odihnească la temperatura camerei.
Salată grecească
Pofta buna!