După cum arată şi numele, salata este originară din oraşul francez Nisa, aflat în regiunea Provence. Reţeta iniţială includea miez de anghinare, ardei, roşii, măsline şi hamsii, toate amestecate cu un sos vinegretă aromatizat cu diferite plante.
Astăzi, salata Nicoise este mult mai consistentă, având în compoziţie şi cartofi fierţi, fasole verde, ouă fierte tari şi, desigur, ton.
Dar, indiferent de ingredientele folosite pentru prepararea ei, salade Nicoise rămâne o salată de vară. De aceea, roşiile trebuie să fie dulci şi suculente, iar fasolea verde va fi de preferinţă de tipul haricots verts.
De asemenea, ideal ar fi să puneţi în ea măsline mărunţele de Nisa, dar puteţi folosi orice măsline negre din saramură.
Deşi hamsiile au un gust mai ciudat, ele se armonizează perfect cu roşiile şi cu fasolea verde.
Câteva frunze de busuioc, adăugate la sfârşit, desăvârşesc compoziţia. Sosul constituie un amestec simplu, de ulei de măsline, oţet de vin roşu, muştar Dijon şi usturoi.
Dacă în salată adăugaţi şi ton, va trebui să puneţi mai mult ulei de măsline, sau, şi mai bine, un mănunchi de verdeţuri puţin călite în ulei. O Nicoise autentică trebuie să păstreze aroma verilor provensale.
Salata Nicoise
Ingrediente:
1 mana buna de fasole verde subtire
1 capatana mica de salata Cos, rupta in bucati
2 oua fierte tari, curatate de coaja
4 rosii mijlocii, curatate de pielita si taiate in sferturi
6 inimi de anghinare din conserva, scurse de zeama si taiate in sferturi
12 masline ngre
2 linguri patrunjel proaspat tocat
pentru sos:
2 linguri otet de vin rosu
1 lingura mustar de Dijon
2 catei de usturoi mici, zdrobiti
75 ml ulei de masline extravirgin
sare
piper negru proaspat macinat
Mod de preparare:
Fierbeţi fasolea verile în apă sărată până când se înmoaie, rămânând totuşi puţin crocantă, între timp, puneţi salata într-un castron mai larg şi peste ea aşezaţi ouale, legumele, hamsiile şi măslinele. Presăraţi pătrunjel.
Amestecaţi cu o furculiţă oţetul, muştarul şi usturoiul, apoi adăugaţi treptat uleiul de măsline.
Asezonaţi sosul după gust şi turnaţi-l peste salată. Serviţi împreună cu felii de pâine cu coaja crocantă.
Salata Nicoise cu busuioc din: rosii, usturoi, sare, piper, castravete, ceapa verde, fasole verde, masline, spanac, oua, ulei de masline, busuioc. Ingrediente: 2 rosii coapte un catel de usturoi tocat sare si piper dupa gust un castravete feliat 2 cepe verzi tocate sau o ceapa de apa feliata 2 cani de fasole verde din conserva […]
Salata Nicoise din muguri de lucerna din: muguri de lucerna, ton, masline negre, rosii cherry, crackers si ulei de masline. Ingrediente: 50 g muguri de lucerna si broccoli 180 g de bucati de ton din conserva scurs 8 masline negre maruntite 8 rosii cherry taiate in doua felii de branza feta crackers, paine toast sau […]
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.
Una din cele mai bune salate