Retete internationale: Tabbouleh
PrinteazaTabbouleh este omniprezent în toate restaurantele libaneze din lume. Ce face ca această salată să fie atât de răcoritoare? Ei bine, plantele aromatice care intră în compoziţia ei.
Originară din regiunea muntoasă care separă Libanul de Siria, tabbouleh este o salată de pătrunjel. Pentru a o pregăti aveţi nevoie de o grămadă de pătrunjel, care se toacă împreună cu o mână de frunze de mentă. Pentru aromă se adaugă şi ceapă verde tăiată felii subţiri, cubuleţe de castravete şi puţin grâu bulgur pentru consistenţă. Sosul este simplu, fiind făcut numai din ulei de măsline şi suc de lămâie; se mai poate adăuga şi putină scorţişoară şi boia aleppo, un praf făcut din ardei iuţi, specific bucătăriei siriene.
Unora le place să adauge sosul cu o seară înainte, astfel încât grâul bulgur să îl absoarbă; alţii preferă sa-l amestece chiar înainte de servire, pentru a nu lăsa sucul de lămâie să înmoaie verdeaţa. în orice caz, roşiile vor fi încorporate numai înainte de servire.
Tabbouleh se serveşte în mod tradiţional ca parte a unui meze. Vasul se poate garnisi cu frunze de salată Cos, pe care mesenii le pot folosi pentru a lua din salată.
Tabbouleh
Ingrediente:
- 250 g grau bulgur
- 400 ml apa clocotita
- 75 ml ulei de masline
- 75 ml suc de lamaie
- 1 legatura mijlocie de ceapa verde, tocata marunt
- 1 legatura mijlocie de patrunjel proaspat, tocat marunt
- 1 legatura mijlocie de menta proaspata, tocata marunt
- 3 rosii mijlocii, taiate in bucati
- 1 castravete, curatat de coaja si de samburi si taiat cubulete
- sare
- piper negru proaspat macinta
Mod de preparare:
Puneţi grâul bulgur într-un castron şi turnaţi peste el apa clocotită. Acoperiţi vasul cu o folie de plastic şi lăsaţi-l deoparte timp de o oră. Amestecaţi apoi celelate ingrediente şi asezonaţi amestecul după gust. Acoperiţi vasul şi daţi salata la frigider înainte de a o servi.
Tabbouleh
Pofta buna!
Da, e buna salata asta