Retete naturiste pentru ingrijirea parului
PrinteazaRetete pentru spalatul parului
– Galbenus de ou (2-3 buc) + rom (30g). Cu amestecul respectiv se frictioneaza pielea capului, apoi se spala parul, in apa de clatit se poate adauga o lingura de otet.
– Pudra de stanjenel. Se presara parul cu pudra, se lasa timp de 15 minute, apoi se perie. Indicata pentru curatirea parului gras.
– Radacina de ciuin (20g) + apa (100ml) – decoct folosit la spalatul parului
– Iarba mare (20g) + apa (200ml) – decoct
– Limba cainelui (5g) + apa (100ml) – decoct contra eczemei pielii capului si a cojitelor din par.
Lotiuni contra caderii parului
– Flori si frunze de nemtoaica (20g) + alcool 500 (200g). Se macereaza timp de 15 zile apoi se filtreaza si se frictioneaza radacina parului.
– Sovarf (20g) + alcool 500 (100g) – se prepara si se foloseste la fel ca solutia de mai sus
– Frunze de mesteacan (200g) + apa (500ml) – infuzie cu care se frictioneaza pielea capului
– Foi si seminte proaspete de nemtoaica (50g) + merisor turcesc (50g) + urzici proaspete (50g) + alcool 400 (250g). Se macereaza plantele 15 zile in alcool. Se strecoara. Se frictioneaza pielea capului.
– Fructus capsici (20g) + alcool 500 (100g) – se macereaza 7 zile. Se filtreaza.
– Strasnic (10g) + apa (1 litru) – infuzie
– Ceapa (2 buc) + rom (200ml). Ceapa curatata se macereaza timp de 24 ore in rom. Se strecoara.
– Frunze de urzica (10g) + vitamina F (5ml) + alcool 500 (200g). Se macereaza timp de 14 zile frunzele de urzica in alcool, se stoarce si se filtreaza dupa care se adauga vitamina F.
– Foi de salvie (10g) + sunatoare (10g) + rozmarin (10g) + otet de vin (100g) + alcool 600. Platele taiate marunt se pun la macerat in amestecul de otet de vin si alcool. Se strecoara, se amesteca in parti egale cu apa. Se frictioneaza radacina parului de 2 ori pe saptamana.
– Radacina de brusture (10g) + apa (100ml). Seara se pune planta la macerat, a doua zi se prepara decoctul. Se strecoara. Folosit contra mancarimilor pielii capului si a matretii.
– Ardei iute uscat (50g) + radacina de brusture (10g) + radacina de urzica (10g) + frunze de mesteacan (10g) + flori de levantica (5g) + alcool 600 (250g). Plantele se pun la macerat in alcool timp de 7 zile, agitand din cand in cand. Se storc si se filtreaza. Se recomanda frictiuni zilnice la radacina parului.
Lotiuni pentru activarea cresterii parului
– Frunze de urzica (10g) + radacina de urzica (30g) + frunze de mesteacan (10g) + radacina de brusture (30g) + radacina de sapunarita (20g). Din doua linguri amestec de plante si 500 ml apa se prepara un decoct. Se strecoara, se filtreaza. Se lotioneaza parul de 2 ori pe saptamana.
– Maghiran frunze, flori sau tulpini uscate (20g) + apa (1 litru). Se prepara un decoct din tulpini sau o infuzie din flori sau frunze. Se frictioneaza pielea capului dupa spalarea capului.
– Rozmarin (10g) + salvie (10g) + sunatoare (10g) + apa (500ml) – decoct folosit de 2 ori pe saptamana
– Frunze de urzica (10g) + apa (100ml) – infuzie folosita dimineata si seara.
Lotiuni pentru decolorarea parului
– Apa oxigenata (100g) – se adauga in ultima apa cu care ne clatim parul sau se uda parul cu apa oxigenata, se lasa 15-20 minute apoi se spala.
– Floare de musetel (100g) + apa (1 litru). Se fierbe musetelul in apa pana scade cantitatea la jumatate. Se uda parul de 2-3 ori pe saptamana.
Solutie pentru obtinerea unei nuante de par mai inchise
Coji de nuca proaspete (50g) + ulei vegetal (500g) – se incalzesc cojile in ulei pe baia de apa pana la evaporarea apei din coji, apoi se strecoara.
Explicatii:
Infuzia – se marunteste planta, se pun din ea 1-2 lingurite intr-un vas si se toarna peste aceasta apa circa 200-300 g. Vasul se tine acoperit timp de 20 minute dupa care continutul se strecoara prin tifon sau vata.
Decoctul – 1-2 lingurite din planta maruntita se pune peste apa in fiebere (cca. 250 g) dupa care se continua fierberea timp de 20-30 minute, apoi se filtreaza. Daca apa a scazut prea mult, completam cu apa la cantitatea dorita. Se poate prepara de asemenea si punand planta in apa rece , se fierbe 20-30 minute dupa care se strecoara imediat.
Maceratul – planta este pusa in contact cu apa (fiarta si racita).
Articol preluat de aici.