Retete romanesti: Perisoare cu smantana
PrinteazaPerisoare cu smantana din: carne, paine, verdeata, oua, unt, piper, cartof, sare, smantana, faina.
- 1 kg carne (amestec de viţel şi porc)
- 1-2 felii de pâine
- verdeaţă (mărar, pătrunjel)
- 4 ouă
- 1 lingură unt de casă (sau ulei, sau untură)
- piper
- 1 cartof
- sare
- 1 /2 l smântână
- 1 lingură făină
Mod de preparare:
Carnea se toacă o dată, apoi se adaugă miezul de pâine muiat în lapte (sau apă) şi stors, piperul şi verdeaţa tocată mărunt (se păstrează cam 1/2 din mărar). Amestecul se trece a doua oară prin maşina de tocat, apoi se adaugă un cartof crud, ras şi ouăle (eventual 1 lingură de unt).
Se amestecă bine cu mâna umezită, apoi se formează nişte sfere mici (de dimensiunea unei nuci mai mari sau a unei mingi de tenis de masă). Fiecare dintre aceste bile se dă prin făină, apoi se prăjeşte în ulei (untură – unt).
Perişoarele calde se pun într-o cratiţă de 2-3 I, se adaugă smântână în care s-a bătut 1/2 lingură de făină şi sarea. Se presară mărarul tocat. Cratiţa se pune apoi pentru câteva minute la foc mic, pentru a nu se tăia smântână.
Se servesc calde, cu mămăligă.
Pofta buna!