Retete de Sarbatoare: Curcan cu sos
PrinteazaO reteta delicioasa de curcan cu sos din: ardei uscati, usturoi, ceapa, rosii, bulion de pui sau legume, file de curcan, sare, piper si cateva crengute de cimbru.
- 6 ardei uscati
- 4 catei de usturoi
- 50 g ceapa tocata
- 300 g rosii tocate, din conserva
- 300 ml bulion de pui sau legume
- 4 fileuri de curcan, de aproximativ 125 g fiecare
- sare si piper negru
ornare:
- cateva crengute de cimbru
Mod de preparare:
Se încălzeşte cuptorul la 200°C. Se pune un ibric cu apă la fiert.
Se pun ardeii iuţi într-un castronaş termorezistent, se acoperă cu apă clocotită şi se lasă la înmuiat 30 de minute.
Intre timp, se pun căţeii de usturoi pe o tavă de cuptor şi se coc 10-15 minute până când devin moi.
Se scoate usturoiul din cuptor şi se lasă să se răcească.
Nu se opreşte cuptorul.
Când usturoiul s-a răcit cât să poată fi ţinut în mână, se curăţă de coajă şi se toacă.
Se îmbracă o sită cu o pânză curată sau cu şerveţele de bucătărie şi se strecoară apa în care au stat ardeii iuţi, într-o cană gradată.
Ardeii iuţi se taie în jumătăţi şi se curăţă de seminţe. Apoi se toacă mare şi se adaugă în cana gradată.
Apa şi ardeii se pun într-un blender şi se pasează obţinându-se un piure. Se poate folosi şi un mixer
Se pun piureul de ardei iuţi, usturoiul, cepele, roşiile şi bulionul într-o cratiţă cu capac.
Se amestecă bine. Se adaugă carnea de curcan scufundând-o cât mai bine în lichid.
Se acoperă cratiţa cu un capac cât mai etanş. Se ţine la cuptor 20-25 de minute.
Se transferă cratiţa pe plită. Se scot feliile de curcan, se aşază pe o farfurie mare şi se ţin la cald.
Sosul rămas în cratiţă se dă în clocot, apoi se reduce flacăra şi se lasă să fiarbă încet 10 minute sau până când sosul capătă consistenţă.
Se asezonează cu sare şi piper după gust.
Se toarnă sosul peste feliile de curcan şi se serveşte ornat cu crenguţe de cimbru.
Curcan cu sos
Poftă bună!