Retete de sarbatori: Jambon
PrinteazaJambon din: ciolan de porc, sare, piper, ienibahar, foi de dafin, usturoi, rozmarin si vin alb.
- 1 ciolan (pulpa din spate)
- 2 linguri cu sare
- 10 boabe de piper
- 4 boabe de ienibahar
- 3 foi de dafin
- 5 catei de usturoi
- 3 crengute de rozmarin
- 1 l de vin alb sec
Mod de preparare:
Pârleşte ciolanul, curăţă-l cu lama cuţitului şi spală-l. Pune apă la fiert într-o tavă mare cât să încapă piciorul de porc. Adaugă sarea, piperul, ienibaharul, usturoiul tăiatîn felii, foile de dafin. Lasă să clocotească, apoi pune ciolanul. Când sosul a scăzut la jumătate, completează cu vin.
Lasă să fiarbă, la foc mic, 3 1/2-4 ore. Cu 2-3 minute înainte de a lua de pe foc, presară rozmarinul. Lasă-I să se răcească în zeamă (întoarce-l din când în când), apoi pune jambonul la presat între două tocătoare de lemn cu o greutate deasupra.
Lasă-l de seara până dimineaţa, apoi pune-l la zvântat afară sau într-o cameră aerisită şi răcoroasă. A doua zi, afumă-l sau bagă-l în frigider.
Jambon
Pofta buna!