Retete savuroase: Baclava
PrinteazaO reteta savuroasa de baclava din: foi de placinta, margarina, miez de nuca, scortisoara, miere, zahar, esenta de vanilie si esenta de rom.
- 1 pachet cu foid e placinta
- 150 g margarina
- 250 g miez de nuca
- 1 lingurita cu scortisoara
- 120 g miere
- 150 ml apa
- 100 g zahar
- 1 lingurita cu esenta de vanilie
- 1 lingurita cu esenta de rom
Mod de preparare:
Imparte foile în trei părţi egale. Macină nucile, şi amestecă-le cu scorţişoara. Topeşte margarina până devine lichidă (la microunde, se topeşte repede), la o foaie de plăcintă, pune-o în tavă, unge-o cu margarină.
Pune următoarea foaie, unge-o şi tot aşa până se termină prima treime de foi. Pune jumătate din cantitatea de nuci amestecate cu scorţişoară.
Aşază peste nuci a doua treime de foi, repetând operaţia făcută anterior. Presară a doua jumătate de nuci măcinate. Acoperă cu ultima treime de foi, unse.
Pune ceva deasupra ca să nu se usuce şi dă la frigider 30-45 de minute. Aprinde cuptorul, scoate tava de la frigider şi porţionează baclavalele (după preferinţă, pătrate sau romburi).
Dă la cuptor 25 de minute, până se rumeneşte.
Intre timp, faci siropul: amestecă apa cu zahărul şi dă la foc mic. După ce au dat în fiert, adaugă mierea şi lasă să dea într-un clocot. La final, pune şi aromele.
Toarnă siropul fierbinte, peste baclavaua abia scoasă din cuptor. Lasă să se răcească, iar când a ajuns la temperatura camerei, dă la rece.
Peste fiecare porţie de baclava, presară puţin praf de cocos sau de fistic.
Baclava
Pofta buna!