Retete traditioanale: Ciorbă de burtă
PrinteazaO reteta delicioasa de ciorba de burta din: burta de bovine, rasol de vita sau picioare de porc, malai, morcovi, ceapa, patrunjel, usturoi, galbenusuri, smantana, patrunjel verde si sare.
- 2 kg burtă de bovine
- 1 rasol de vită sau 2 picioare de porc
- 2-3 linguri mălai (facultativ)
- 2 morcovi
- 2 cepe
- 1 rădăcină pătrunjel
- 1 căpăţână usturoi
- 2-3 gălbenuşuri crude
- 3-4 linguri cu oţet de vin
- 1 cană smântână
- 4-5 fire de pătrunjel verde
- sare
Mod de preparare:
Răzuieşte cu lama cuţitului toată suprafaţa netedă. Presară apoi 2-3 linguri de mălai ori sare grunjoasă pe suprafaţa mai puţin netedă, freacă până când se albeşte şi apoi spal-o în 2-3 ape reci.
Taie burta felii mari şi pune-le la fiert cu rasolul de vită sau de porc. Foloseşte un vas mare şi nu umbla la el până în momentul servirii. Pentru a face cât mai puţină spumă, pune carnea şi burta într-o oală mai mică, acoperă cu apă rece, las-o să dea în clocot 2-3 minute ca să se strângă toate reziduurile, aruncă apa şi spală carnea. Astfel pregătite, carnea şi bucăţile de burtă se pun într-un vas mare cu 5-6 l de apă rece şi se lasă să fiarbă, la foc potrivit, 2 ore.
Spală morcovii, cepele şi rădăcina de pătrunjel, taie-le felii şi pune-le la fiert. Sărează şi lasă să fiarbă în continuare o jumătate de oră, apoi scoate legumele şi rasolul (pe care le serveşti ca felul doi).
Când burta este fiartă, scoate feliile mari şi taie-le bucăţele. Pisează usturoiul, pune-1 în supă şi potriveşte gustul de sare. Prepară un amestec din oţet şi supă şi împarte-l în farfurii. Adaugă câte 2-3 linguri de smântână bătută cu gălbenuş crud, mai adaugă oţet, după gust, şi presară puţin pătrunjel tocat.
Ciorbă de burtă
Pofta buna!