Retete traditionale: Ardei umpluti
PrinteazaArdei umpluti din: carne, ardei grasi, orez, pasta de tomate, faina, marar, patrunjel, rosii, sare, piper.
- 500 g carne
- 12 ardei graşi ele mărime potrivită
- 60-80 g orez
- 50 g pastă de tomate
- făină
- mărar
- pătrunjel verde
- câteva roşii
- sare
- piper
Mod de preparare:
Se aleg ardei graşi sănătoşi, li se scoate cotorul, se scutură de seminţe, se spală şi se lasă la scurs.
Carnea (este de preferat să fie o parte de vacă şi o parte de porc) se dă prin maşina de tocat; întâi cea slabă, iar ai doua oară cea de porc. Se adaugă sarea, piperul, orezul (ojpărit), ceapa, fie crudă, fie călită, verdeaţa şi se amestecă bine;; dacă tocătura (compoziţia) este prea deasă, se mai adaugă apiă călduţă sau suc de roşii preparat în gospodărie, cât absoairbe.
Se umplu ardeii cu compoziţia respectivă fără să fiej îndesată, astupându-se fiecare ardei cu o bucată de roşie s>au tot de ardei, ca sa nu iasă compoziţia în timpul fierberii. (Cine doreşte îi poate prăji, aşa umpluţi, într-o tigaie cu puţiin ulei. Vor ieşi mai gustoşi, dar şi mai graşi!) După aceea se; aşază într-o cratiţă, fie culcaţi, fie cu gura în sus.
Se pune apă cât să-i acopere şi puţină sare sau amestec de legume dim comerţ. Se lasă să fiarbă şi când sunt aproape gata, se pum pastă de tomate, care va îngroşa sosul, şi câteva roşii tăiate, verdeaţă. Se dau la cuptor, ca să se rumenească. Dadă sosul vi se pare prea subţire, se poate adauga făină saui cine, doreşte, şi e mai sănătos, poate înlocui făina cu dcovlecel curăţat şi dat prin răzătoarea mică. Sosul va devemi mai dulce.
Se servesc cu smântână sau cu iaurt.
Pofta buna!