Retete traditionale: Caltabosi in zeama proprie
PrinteazaCaltabosi in zeama proprie din: carne de porc, ficat, orez, ceapa, pasta de tomate, piper, dafin, sare, mirodenii.
- 1 kg carne de porc
- 300 g ficat
- 200 g orez
- 100 g ceapă
- 50 g pastă de tomate
- piper boabe
- frunze de dafin
- sare
- piper pisat şi alte mirodenii, după gust şi imaginaţie
Mod de preparare:
Carnea şi ficatul se dau prin maşina de tocat. Se adaugă orezul opărit în prealabil, ceapa călită, mirodeniile, sarea şi piperul. Totul se amestecă bine şi, în cazul în icare compoziţia este prea tare (ficatul este uneori prea fad);, se pot adăuga 100-200 ml supă de came (dacă avem la îndemână) sau apă.
Apoi se umple maţul, după cum s-a prezentat la reţeta Caltaboşi cu organe.
Se pune pe foc un vas cu apă (cantitatea care este necesară), se adaugă sare, piper boabe, o foaie dle dafin, alte mirodenii, după preferinţă, bulionul. După ce a dat în clocot, se pune caltaboşul, care se fierbe la foc lent, 50 de minute. Intre timp, se înţeapă cu un ac, pentru a nu plesni învelişul şi pentru a controla dacă este făcut.
Zeama care fese prin înţepare trebuie să fie albicioasă, nu roşiatică, semm că este gata fierberea.
Caltaboşii astfel fierţi se ţin la cald în zeamia lor până la servire şi tot calzi se consumă cu zeamă din bellşug.
Pofta buna!