Retete traditionale: Chiftele marinate
PrinteazaChiftele marinate din: carne, franzela, ceapa, ou, verdeata, sare, piper, dafin, otet, boia, sos tomat, marar sau tarhon.
- 400 g carne
- 100 g franzelă
- 50 g ceapa
- un ou
- verdeaţă
- piper
- sare
- foi de dafin
- oţet sau vin, după gust
- boia de ardei dulce
- 1 l sos tomat
- mărar sau tarhon
Mod de preparare:
Prezentăm acest fel de mâncare doar pentru gospodinele care doresc să-l încerce. însă nu este un fel pentru mesele de sărbători! Se pregăteşte tocătura ca la reţeta de bază şi din ea se formează chifteluţe care se prăjesc pe ambele părţi. După ce s-au prăjit, se lasă la răcit.
Sosul: sos tomat, boia de ardei dulce, un fir de cimbru, sare, piper, foaie de dafin, oţet şi o linguriţă de zahăr.
Se lasă să fiarbă împreună 5-6 minute. Chiftele se pun în sos atunci când acesta clocoteşte. Se vor fierbe la foc domol, încă 5-6 minute. Sosul va ieşi destul de consistent datorită făinei pe care o conţin chiftele.
La final, în sos se adaugă mărar sau tarhton. Tarhonul, datorită aromei lui mai puternice şi specifice,, se pune mai puţin, în schimb mărarul poate fi pus din abundenţă.
Se pot servi cu smântână, care se toarnă peste chiftele în momentul servirii, sau cu garnitură de piure de cartofi sau orez fiert.
Pofta buna!