Retete traditionale: Parjoale moldovenesti

Printeaza

Retete traditionale: Parjoale moldovenesti – gustul autentic al tradiției. Pârjoalele moldovenești sunt un preparat tradițional românesc care aduce pe masă un gust bogat și savuros, rezultat din combinația perfectă de carne, mirodenii și tehnici culinare transmise din generație în generație.

Acestea sunt crocante la exterior și suculente în interior, fiind o alegere excelentă pentru prânzuri sau cine în familie.

Ingrediente (pentru 6-8 pârjoale)

compoziție

  • 500 g carne tocată de porc și vită (amestec) – baza pârjoalelor, oferă un echilibru între suculență și aromă
  • 1 cartof mediu – răzuit, pentru a oferi suculență compoziției
  • 1 ceapă medie – tocată mărunt, pentru dulceață și savoare
  • 2 felii de pâine albă – înmuiate în lapte, adaugă textură fragedă
  • 2 ouă – ajută la legarea compoziției
  • 3 căței de usturoi zdrobiți – pentru un plus de aromă
  • 1 lingură pătrunjel proaspăt tocat – aduce prospețime și o notă de verdeață
  • 1 linguriță sare – pentru a echilibra gustul
  • 1/2 linguriță piper negru măcinat – pentru o notă ușor picantă

prăjit

  • 100 g făină – pentru crustă crocantă
  • 200 ml ulei de floarea-soarelui – pentru prăjire

Mod de preparare

Pune pâinea albă într-un bol și acoper-o cu lapte. Las-o câteva minute să se înmoaie, apoi stoarce excesul de lichid.

Răzuiește cartoful și stoarce-l de apă într-un șervețel curat. Acest pas este esențial pentru a evita ca pârjoalele să fie prea apoase.

Într-un bol mare, combină carnea tocată cu cartoful, ceapa tocată, pâinea stoarsă, ouăle, usturoiul, pătrunjelul, sarea și piperul. Frământă bine compoziția cu mâinile până devine omogenă și ușor lipicioasă.

Lasă amestecul să se odihnească 15-20 de minute pentru ca aromele să se combine.

Formează pârjoale de dimensiunea unei mingi de tenis, apoi aplatizează-le ușor pentru a avea forma tradițională.

Tăvălește fiecare pârjoală prin făină, asigurându-te că este acoperită uniform.

Încălzește uleiul într-o tigaie mare la foc mediu. Prăjește pârjoalele timp de 3-4 minute pe fiecare parte sau până devin aurii și crocante. Transferă-le pe un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.

Sfaturi utile

Pentru o aromă mai intensă, poți adăuga în compoziție cimbru uscat sau mărar proaspăt.

Dacă dorești să le faci mai ușoare, poți coace pârjoalele în cuptor, la 200°C, timp de 20-25 de minute, întorcându-le la jumătatea timpului.

Cu ce se potrivesc

Pârjoalele moldovenești se servesc alături de piure de cartofi, murături sau o salată simplă de varză.

Ca băutură, un pahar de vin roșu sec (Fetească Neagră) sau o bere rece completează perfect masa.

Cuvinte cheie seo

parjoale moldovenesti, reteta traditionala moldoveneasca, carne tocata, parjoale romanesti, mancare traditionala, reteta parjoale, parjoale prajite

Parjoale moldovenesti varianta:

Ingrediente:

  • 1 kg carne (amestec de vitel şi porc)
  • 1-2 felii de pâine
  • verdeată (mărar, pătrunjel)
  • 4 ouă
  • 4-6 linguri ulei (untură sau, cel mai bine, unt de casă)
  • 1 cartof
  • piper
  • sare
  • 2 linguri pesmet

 

Mod de preparare:

Carnea se curătă, se spală şi se toacă cu maşina, la urmă trecând şi miezul de pâine muiat în lapte sau apă şi stors.

Se adaugă piperul şi verdeata tocată mărunt (eventual prăjită în unt), se amestecă bine şi (optional) se mai poate trece prin maşină o dată. Se adaugă 1-2 linguri de unt (ulei – untură), un cartof crud, ras şi cele patru ouă crude.

Totul se amestecă bine cu mâna umezită, apoi se ia din amestec o cantitate cam de dimensiunea unui ou, se trece prin pesmet şi se turteşte cu o paletă sau un cutit lat până ce se ajunge la o grosime de circa 1 deget.

modelează şi forma – ovală, apoi se pune la prăjit într-o tigaie cu ulei (unt, untură) fierbinte. rumeneşte pe ambele părţi fără a se arde sau a se usca la mijloc.

Traditional, pârjoalele se servesc calde, cu piure de cartofi.

 

 

Pofta buna!

 

 

Pirjoale din muschi de vita

Pirjoale din muschi de vita din: muschi de vita, unt, sare, verdeata, cimbru, piper. Ingrediente: 600 g muschi de vita 50 g unt sare 1 lingura verdeata tocata marunt cimbru piper   Mod de preparare: Muschiul curatat de pielita se taie in 6 bucati, se despica in doua, se bate putin, se presara cu sare […]

 

 

 

 

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.