Retete de vara: retete salate
Printeaza5 retete delicioase de salate:
Salată Caprese:
O reteta simpla si delicioasa de salata caprese din: mozzarella, rosii, ulei de masline extravirgin, busuioc verde, piper si oua. Reteta emblematica pentru traditia culinara italiana care reuseste sa cucereasca de fiecare data.
- 250 g de mozzarella proaspătă
- 4 roşii
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 1 crenguţă de busuioc verde
- piper proaspăt măcinat
- 4 ouă
Mod de preparare:
Se feliază roşiile şi brânza. Se spală frunzele de busuioc. Se asortează pe o farfurie, aşezându-se alternativ roşii,brânză, frunze de busuioc. 4. Se presară piper proaspăt măcinat şi se stropeşte salata cu ulei de măsline.
Salată în coajă de avocado:
O reteta de salata in coaja de avocado din: rosii cherry, avocado, lamai, ceapa verde, otet balsamic, ulei de masline, busuioc, salata verde, creveti jumbo, sare si piper.
- 200 g de roşii cherry
- 2 avocado
- 2 lămâi
- 1 ceapă verde
- 1 lingură de oţet balsamic
- 2 linguri de ulei de măsline
- frunze de busuioc
- frunze de salată verde
- 4-8 creveţi jumbo
- sare şi piper
Mod de preparare:
Se spală şi se taie avocado în două, scoţându-se sâmburii. Se scobesc de miez, în aşa fel încât cojile să se păstreze perfect întregi.
Se spală, se curăţă şi se toacă mărunt toate legumele şi verdeţurile. Se amestecă toate ingredientele, inclusiv miezul deavocado, se toarnă zeamă de lămâie, oţet, ulei de măsline şi se presară sare şi piper.
Se călescîn puţin ulei de măsline creveţii cu coajă. Se pune amestecul de salată în cojile de avocado, iar deasupra se aranjează 1-2 creveţi.
O reteta simpla si delicioasa de salata de pui cu mere din: miez de nuca, frunze de rucola, ulei de masline, merisoare, telemea, sare, piper, cimbru, busuioc, faina, zahar, praf de mustar, vin alb sec, smantana si unt.
Salata de pui cu merisoare:
- 1 pumn de miez de nucă
- 1 caserolă cu frunze de rucola
- 2 linguri cu ulei de măsline
- 1 pumn de merişoare deshidratate
- 100 g de telemea veche (sau fâşii de parmezan)
- sare,
- piper
- cimbru,
- busuioc
pentru dressing:
- 2 linguri cu făină
- 2 linguri cu zahăr
- 2 linguri cu praf de muştar
- 1 linguriţă cu sare
- 1/2 cană cu vin alb sec (125 ml)
- 2 ouă
- 125 ml smântână slabă/lapte
- 1 lingură cu unt topit
Mod de preparare:
Spală carnea de pui şi frunzele de rucola şi lasă-le la scurs. Taie carnea de pui în fâşii de 3-4 cm lăţime, condi- mentează-le cu sare, piper, cimbru şi busuioc şi pune-le pe grătarul încins (ori pe plită) până se rumenesc suficient.
Şterge bine frunzele de rucola, aşază-le într-un castron mare, adaugă miejii de nucă, merele tăiate corăbioare, merişoarele şi brânza sfărâmată. Taie fâşiile gata fripte în rondele de 2-3 cm şi adaugă-leîn salată.
Pregăteşte dressingul: Rumeneşte făina într-o tigaie împreună cu zahărul, praful de muştar şi sarea, apoi toarnă conţinutul tigăii peste vin, amestecând ca să nu rămână cocoloaşe. Când amestecul e omogen, adaugă ouăle bătute şi pune la foc mic, amestecând până când capătă consistenţa.unei smântâni.
Adaugă untul topit, ia de pe foc şi subţiază cu smântână (dacă tot e gros, poţi pune lapte sau iaurt de băut). Serveşte salata de pui cu mere împreună cu acest dressing pe bază de vin alb, cel mai potrivit sos pentru salata de crudităţi cu carne.
Salată mediteraneeană:
Se fierb 200 g de grâu bulgur conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Când este gata, se adaugă în cratiţă 1 ceapă roşie tăiată felii, se amestecă şi se ia de pe foc, apoi se scurge şi se clăteşte până se răceşte. Se răstoarnă într-un bol mare.
Se combină 1 castravete tăiat cubuleţe, 1 mână de măsline negre fără sâmburi, 200g roşii cherry tăiate jumătăţi şi 2 ardei curăţaţi de seminţe şi tocaţi. Se bat cu un tel 1 linguriţă de oregano uscat, 2 linguri ulei de măsline, 3 linguri de oţet din vin roşu, sare şi piper. Se toarnă peste salată, se amestecă şi se serveşte.
Salată de rucola cu vită
Se amestecă 1 lingură de muştar cu 2 linguri oţet de vin alb şi 1 lingură ulei de măsline. Se pun 100 g frunze de rucola pe o farfurie mare, se presară 1 ceapă roşie tăiată inele, 3 linguri de castraveciori (scurşi), 1 ceapă mică murată şi 2 roşii medii, feliate.
Se pune deasupra o bucată de 100g friptură de vită gata făcută, tăiată bucăţi, şi se stropeşte cu dressingul de muştar; se presară piper negru proaspăt măcinat. Se serveşte după preferinţe, cu chifle semipreparate, încălzite.
Poftă bună!