Supa Ribollita
PrinteazaBucătăria toscană este renumită pentru supele ei de legume foarte consistente. Cea mai apreciată este ribollitta, o supă specifică anotimpului rece. Ingredientele folosite depind de preferinţele bucătarului, dar sunt câteva care nu pot lipsi: fasolea albă, varza kale neagră şi pâinea de casă mai tare.
Fierbeţi fasolea în apă. Zeama rezultată formează baza lichidă a supei. Separat, căliţi în ulei de măsline ceapă, morcovi, ţelină şi usturoi, împreună cu nişte plante aromatice. Adăugaţi roşii, varză kale, fasolea fiartă şi, desigur, zeama.
Puteţi pune şi alte legume, precum cartofi sau varză obişnuită. Lăsaţi supa să fiarbă încet, până se fac legumele.
Apoi luaţi oala de pe foc şi amestecaţi în supă bucăţile de pâine. Ribollitta înseamnă fiartă din nou, făcând referire la faptul că supa se face cu o zi înainte de a fi servită şi apoi ste reîncălzeşte. Aromele vor deveni nnai puternice, iar supa mai groasă, în farfurii mari, se stropeşte cu puţin ulei de măsline cu piper.
Ribollita
Ingrediente:
- 2 linguri de ulei de masline extravirgin
- 4 catei de usturoi, tocati marunt
- 4 foi de dafin
- 1 ceapa mare, tocata marunt
- 2 morcovi mari, curatati si taiati cubulete
- 1 tulpina de telina, taiata cubulete
- 2 l supa de legume
- 250 g fasole alba uscata, lasata pentru noapte sa se inmoaie in apa
- 1 varza rosie portivita, taiata fasii
- 2 rosii mari, tocate marunt
- 2 lingurite cimbru proaspat tocat
- 1/2 lingurita sare
- 1/4 lingurita piper negru proaspat macinat
- 1/2 paine italieneasca, taiata in felii de 1 cm
- 125 g parmezan proaspat ras
Mod de preparare:
Incălziţi uleiul de măsline la foc mediu şi căliţi usturoiul şi foile de dafin timp de 3 minute. Adăugaţi ceapa, morcovii, ţelină şi căliţi totul încă 4 minute. Puneţi supa de legume şi fasolea. Când supa începe să clocotească, micşoraţi focul şi fierbeţi-o încet timp de 40 minute, aşa încât în final fasolea să fie pătrunsă.
Adăugaţi varza, roşiile, cimbrul, sarea şi piperul. Fierbeţi în continuare supa la foc mic 5 minute, după care scoateţi foile de dafin. Rumeniţi feliile de pâine 15 minute în cuptorul încălzit la 180°C.
Turnaţi o treime din amestecul de fasole într-o cratiţă. Puneţi deasupra feliile de pâine tăiate jumătăţi. Repetaţi operaţiunea cu toate ingredientele, astfel încât toată pâinea să se înmoaie în zeamă. Deasupra presăraţi parmezan ras. Daţi cratiţa la cuptor 45 minute.
Supa Ribollita
Pofta buna!
How to make RIBOLLITA SOUP:
Ribollita – Tuscan Vegetable Soup
Pofta buna!