Rinichi cu vin
PrinteazaRinichi cu vin din: rinichi, ceapa, ulei, faina, vin, bulion, piper, sare.
Ingrediente:
- 4 rinichi de porc (sau 2 rinichi de vită)
- 3-4 cepe
- 2 linguri ulei (untură sau unt)
- 1 lingură făină
- 1 pahar vin
- 1/2 lingură bulion
- piper măcinat
- sare
Mod de preparare:
Rinichii se pregătesc cu foarte multă grijă şi răbdare înainte de a fi preparati, altfel le rămâne mirosul greu şi neplăcut.
După ce au fost bine curătati, rinichii se taie în feliute subfiri perpendicular pe lungime (de-a latul).
Separat, într-o cratiţă de circa 3 I, se pregăteşte un sos de bulion: se pune ceapa tocată la prăjit şi când începe să se îngălbenească, se adaugă făina şi se amestecă pentru a se omogeniza compoziţia (se evită formarea cocoloaşelor).
Când şi făina începe să se îngălbenească, se adaugă bulionul subţiat cu supă şi 2-3 pahare de supă sau apă, piperul şi sarea.
Sosul se mai fierbe 10-15 minute la foc domol. Intr-o tigaie mai mare se pune 1 lingură de ulei şi, când acesta s-a încins, se pun feliile de rinichi la prăjit.
Rinichiul se prăjeşte foarte repede (câteva minute), apoi se pune în cratita cu sos de tomate.
Tot atunci se adaugă şi vinul. Se mai fine câteva minute cratita la căldură (fără a fierbe), apoi mâncarea poate fi servită.
Pofta buna!