Risole
PrinteazaRisole
Aluat franţuzesc:
- 200 g făină
- 100 g unt
- 10 linguri umplutură (de ciuperci, de găină, de şuncă, de peşte fiert tăiate în cuburi)
- 1 ou
Mod de preparare:
Pregătim un aluat franţuzesc cu unt mai puţin. întindem foaia de aluat, pătrată, groasă cit o muchie de cuţit, şi o lăsăm liberă la marginea de sus, pe o lăţime de 4-5 cm, ca p bandă lungă cît foaia. Apoi luăm o linguriţă din umplutură şi, de la un capăt al foii la celălalt, aşezăm la rînd grămăjoare de umplutură, la distanţe de 3-4 cm una de alta. Cu o pană de găină ungem aluatul cu ou bătut împrejurul grămăjoarelor de umplutură.
Aducem marginea foii de aluat ramasa neacoperita si o rasturnam peste gramajoare. Presaram usor aluatul cu varful degetelor in jurul gramajoarelor ca să se lipească între ele cele două foi. Cu o formă de tăiat pateuri, rotundă, sau cu un pahar, tăiem aluatul în jurul umpluturii numai cu jumătate din gura formei sau a paharului, astfel încît risolele să capete formă de semilună. Aşezăm risolele pe un şervet întins pe masa. îndreptăm marginea foii, tăind vârfurile aluatului rămase după scoaterea risolelor ; lăsăm aceste resturi la o parte şi continuăm să umplem foile.
Intindem şi impăturim resturile de aluat după metoda aluatului franţuzesc, făcînd o foaie pătrată, pe care o acoperim cu grămăjoare de umplutură, la fel ca mai sus.
Aşezăm risolele pe o tavă şi le ungem cu o pană muiată în ou bătut. Le coacem la foc viu ca pentru pateuri, 20-25 minute. Le putem prăji şi în grăsime, într-o tigaie.
Cînd sînt prăjite, le scoatem pe un şervet într-o farfurie rotundă şi le servim fierbinţi.
Pofta buna!
A iesit bun preparatul? Poza aveti?