Risotto al tartufo bianco
PrinteazaTrufele albe sunt protagonistele unui târg anual, organizat în luna octombrie, în oraşul Alba din Piemonte. Intrucât toamna este anotimpul ciupercilor de pădure, al castanelor, al vânatului, al broaştelor, al melcilor şi a culesului strugurilor, în această perioadă bucătarii îşi manifestă din plin talentul.
Din octombrie şi până în decembrie, cât durează sezonul, multe mâncăruri se servesc presărate cu fâşii subţiri de trufe albe crude, deosebit de aromate. Deşi această delicatesă nu are un aspect foarte apetisant, după ce este tăiată, miezul ei cafeniu şi fibros eliberează o aromă deosebită. Având în vedere preţul foarte ridicat al trufelor, este un adevărat noroc că pentru a aromatiza o mâncare un trebuie decât o cantitate mică de trufe.
Combinaţia dintre trufele albe şi risotto este deosebit de inspirată, trufele ridicând o mâncare altminteri destul de modestă la rangul de extravaganţă culinară. Mai întâi, se prepară un risotto simplu: se căleşte ceapa în unt, apoi se ‘ adaugă peste ea nişte orez arborio şi se amestecă bine. Orezul se fierbe la foc mic, în supă grasă de vită, eventual şi cu un pahar de vin alb.
Apoi cratiţa se ia de pe foc şi se adaugă o mână bună de parmezan ras, care se amestecă bine cu orezul. Se serveşte presărat cu câteva feliuţe subţiri de trufe aromate.
Pofta buna!