Risotto clasic milanese
PrinteazaAcesta este un risotto italian clasic. Se spune că primul risotto a fost preparat în oraşul Milano, pe vremea când Carol al V-lea l-a numit pe fiul său Duce de Milano, în anul 1535, cu acest act debutând cei 200 de ani de guvernare spaniolă a oraşului.
De altfel, această mâncare seamănă uimitor cu paello din Spania. Partea de nord a Italiei a fost şi rămâne patria orezului, spre deosebire de restul peninsulei.
Cel care a introdus metoda cultivării orezului pe terenuri inundate a fost unul dintre primii duci de Milano, în ciuda opoziţiei puternice stârnite de ameninţarea malariei.
Aroma specială pe care o ar£ risotto milanese este dată de ingredientele folosite, şi anume măduva de oase, vinul, supa de carne şitparmezan; puţin şofran, adăugat către sfârşit, îi conferă şi o nuanţă specială de galben.
De obicei, risotto milanese este primul fel de mâncare la o masă, însă se poate servi uneori şi alături de osso bucco, o mâncare din carne de viţel.