Risotto con funghi

Printeaza

Risotto con funghiOrezul a fost introdus in Italia de către invadatorii arabi. La începutul Renaşterii, ei dezvoltaseră un mod propriu de a-l prepara, combinându-l cu ingrediente specifice zonei. Lunca fertilă a râului Po din Lombardia, în partea de nord a Italiei, este perfectă pentru cultivarea tuturor soiurilor de orez.

Arborio şi carnaroli, două soiuri foarte fine cu bobul scurt, sunt cele mai bune pentru risotto, datorită faptului că boabele nu se sfărâmă în timpul fierberii şi absorb mult lichid, fără a se înmuia prea tare. Orezul este mai popular în partea de nord a ţarii decât în sud, unde pastele îşi păstrează supremaţia.

Elementul comun al tuturor tipurilor de risotto este faptul că orezul este călit în ulei fienbinte sau în unt. Apoi, peste el se toarnă vinul şi după aceea se pune treptat supa fierbinte, astfel încât în final orezul să capete o consistentă cremoasâ. Servit în Italia ca „primo”, adică primul fel, risotto poate constitui şi felul principal la o masă, în special atunci când este îmbogăţit cu alte ingrediente, precum în reţeta de faţă, ciupercile de pădure.

Bucătarii italieni adoră ciupercile porcini, pe care le folosesc fie proaspete, fie uscate.

Risotto_con_funghi_04

Risotto con funghi

Ingrediente:

  • 110 g ciuperci porcini uscate
  • 175 g apa calda
  • 75 g unt
  • 1 ceapa mica, tocata marunt
  • 550 g orez arborie sau carnaroli
  • 1,4 l supa de vita sau de pui
  • 40 g parmezan proaspat ras

Mod de preparare:

Rupeţi ciupercile în bucăţi şi lâsaţi-le să se înmoaie în apă călduţă timp de 20 minute. Apoi puneţi-le într-o strecurătoare deasă şi îndepărtaţi eventualele impurităţi; păstraţi apa în care s-au înmuiat. Clătiţi ciupercile bine şi lâsaţi-le deoparte.

Intre timp, puneţi untul să se topească într-o cratiţă. Adăugaţi ceapa şi căliţi-o la foc domol timp de 5 minute. Puneţi peste ea orezul şi caliţi-l aproximativ 2 minute, amestecând mereu, apoi turnaţi peste el cam un sfert din supa de carne şi apa de la ciuperci.

Lăsaţi orezul sa fiarbă, amestecând din când în când, timp de aproximativ 20 minute, adăugând treptat supă de carne. Risotto trebuie sâ fie cremos, boabele de orez fierte rămanand puţin al dente. La sfârşit adăugaţi parmezanul ras şi serviţi imediat.

 

Risotto con funghi

Pofta buna!

1 comentariu

  1. Adica orez cu ciuperci :)) pe romaneste

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.