Risotto cu creveti
PrinteazaRisotto cu creveti din: creveti, supa de pui, vin alb, unt, usturoi, fulgi de ardei iute, ceapa, orez, patrunjel.
- 300 g creveti decorticati sau cozi de creveti
- 5 cani supa de pui
- 3/4 cana vin alb sec
- 150 g linguri unt
- 2 lingurite usturoi tocat marunt
- 1/4 lingurita fulgi de ardei iute
- 3/4 cana ceapa tocata marunt
- 1 1/2 cani orez arborio sau alt orez alb cu bob rotund, madiu
- 2 linguri plus 2 lingurite patrunjel proaspat, tocat
Mod de preparare:
Puneţi pe foc supa şi 1/4 cană vin; păstraţi amestecul fierbinte. Topiţi 2 linguri de unt într-o cratiţă, la foc mediu. Adăugaţi 1 linguriţă de usturoi şi fulgii de ardei, apoi creveţii. Prăjiţi-i împreună, cca 2 min, până când creveţii devin roz. Turnaţi restul de vin şi lăsaţi să fiarbă domol încă 2 min, până sunt gata creveţii.
Scoateţi creveţii şi păstraţi lichidul din cratiţă. Topiţi restul de unt, la foc mediu, într-o cratiţă mare, cu fund gros. Prăjiţi ceapa şi restul de usturoi, cca 4 min, amestecând mereu, până încep să se coloreze uşor.
Adăugaţi orezul, lăsaţi pe foc încă 2 min, amestecând continuu, apoi turnaţi 2 căni din amestecul fierbinte de supă cu vin. Amestecaţi frecvent şi, după ce se absoarbe lichidul, mai turnaţi încă 1 cană. Continuaţi să amestecaţi din când în când.
După cca 20 min, când iarăşi s-a absorbit lichidul, adăugaţi restul de amestec de supă. Lăsaţi să mai fiarbă, amestecând, apoi adăugaţi şi zeama în care au fiert i creveţii. Lăsaţi pe foc până când e fiert orezul şi amestecul devine cremos.
Incorporaţi în risotto creveţii şi 2 linguri de pătrunjel. Serviţi risotto-ul în farfurii, presărat cu restul de pătrunjel.
Risotto cu creveti
Pofta buna!