Risotto cu praz si rodie
PrinteazaRisotto cu praz si rodie din: orez, ulei, vin, supa vegetala, rodie, praz, unt, sare, piper, parmezan, patrunjel.
Ingrediente:
- o cana de orez pentru risotto
- 2 linguri de ulei
- un pahar de vin alb sau roze
- un litru de supa vegetala sau apa fierbinte
- o rodie sau 2 linguri de pasta de rodii
- un praz, doar partea fara frunze
- 50 g unt
- sare
- piper
- o lingura de parmezan ras (optional)
- patrunjel sau busuioc verde pentru servit
Mod de preparare:
Taiem rodia tn jumatate si scoatem samburii intr-un castron (intoarcem sectiunea rodiei in castron si batem fundul rodiei cu o lingura de lemn, pana ce cad toti samburii).
Pastram doua linguri de samburi pentru decor, restul il pasam printr-o sita pentru a le scoate sucul.
Taiem prazul rondele si il calim, pana se inmoaie in 30 g unt sau ulei, apoi il zdrobim cu ajutorul unui blender sau mixer vertical, pana obtinem o pasta.
Daca este nevoie pentru pasare, adaugam 1-2 linguri de supa.
Pregatim supa alaturi, sa o avem fierbinte.
Incingem doua linguri de ulei, adaugam orezul si il prajim timp de doua minute pana devine translucid, stingem cu vinul, amestecam pana se evapora alcoolul si vinul este absorbit, apoi adaugam pasta de praz si un polonic de supa, pana cand supa este absorbita de orez, amestecam continuu, apoi adaugam alt polonic de supa si tot asa, pana cand orezul este aproape fiert, el trebuind sa ramana al dente, deci nu fiert complet.
Toata operatiunea dureaza in jur de 15-18 minute.
La mijlocul timpului de gatire, deci dupa aproximativ zece minute, adaugam si sucul de rodie.
Daca vrem sa fie mai acrisor putem adauga o lingura extra de pasta de rodie. Se condimenteaza cu sare si piper.
Dupa ce inchidem focul adaugam restul de 20 g de unt sau margarina si, daca vrem, putem rade parmezan.
Amestecam si servim presarat cu samburii de rodie pusi deoparte si patrunjel verde sau busuioc.
Putem servi risotto ca atare sau pe post de garnitura.
Risotto cu praz si rodie
Pofta buna!