Risotto – retetă de bază
PrinteazaO reteta de risotto din: supa de legume sau de pui, ulei de masline, unt, ceapa, telina, orez si vin alb.
- un litru de supă de legume sau de pui
- 2 linguri ulei de măsline
- o lingură unt
- o ceapă mare, curăţată şi tocată mărunt
- 4-5 tulpini de ţelină, curăţate şi tocate mărunt
- 600 g orez pentru risotto
- 250 ml vermut sau vin alb sec
Mod de preparare:
Puneţi la îndemână o tavă mare, unsă cu ulei. într-o cratiţa, aduceţi la fierbere supa. Puneţi uleiul de măsline şi untul într-o cratiţă mare, adăugaţi ceapa şi ţelina şi căliţi-le la foc foarte mic circa 15 minute, până când se înmoaie, fără să se rumenească. Adăugaţi orezul (va sfârâi!) şi măriţi flacăra. Amestecaţi continuu, pentru ca orezul sau legumele să nu se prindă de fundul cratiţei.
Turnaţi repede vermutul sau vinul. Veţi simţi imediat mirosul de alcool. Amestecaţi în continuare până când alcoolul se evaporă, iar orezul capătă un parfum delicios.
Adăugaţi supa, polonic cu polonic, amestecând şi aşteptând ca lichidul să fie absorbit de orez înainte de a adăuga polonicul următor. Micşoraţi flacăra pentru ca orezul să nu fiarbă prea repede, altfel partea exterioară a boabelor se va înmuia, iar interiorul va rămâne tare (dar nu trebuie să fiarbă nici prea încet, ca să nu se transforme într-o budincă de orez!). Continuaţi să adăugaţi supa până când tot lichidul a fost absorbit. Va dura cam 14-15 minute, iar orezul va încep să se înmoaie, rămânând totuşi rezistent la mestecat.
Răsturnaţi orezul fiert parţial în tava unsă cu ulei. întindeţi-l într-un strat uniform de circa 2,5 cm grosime, apoi puneţi tava într-un loc răcoros. Când orezul s-a răcit complet, scoateţi-l uşor din tavă cu o spatulă de cauciuc şi depozitaţi-l într-un recipient cu capac, în frigider, până la utilizare. Se poate păstra două zile.