Romul
PrinteazaRomul este o băutură care se consumă pe tot globul, cu rădăcini adânci în istoria şi cultura Caraibelor.
Distilat din melasa obţinută din trestia de zahăr, plantată din belşug aici în perioada colonială, romul făcea parte dintr-un triunghi comercial datorită căruia s-a răspândit în lumea întreagă.
Melasa era transportată în nord, în Noua Anglie şi Noua Scoţie, unde romul se distila şi se trimitea mai departe în Africa, unde era negociat în schimbul sclavilor, aduşi în Caraibe pentru a lucra pe plantaţii.
Primele variante ale băuturii aveau un gust aspru, asociat pe buna dreptate cu piraţii şi cu negoţul de sclavi.
La mijlocul secolului XIX, procesul de distilare a devenit mai rafinat, iar romurile produse erau mai curate şi mai gustoase. Apoi, distilatorii de rom au început să îl lase 4a învechit, gustul romului devenind astfel şi mai blând. în prezent, există câţiva mari producători, responsabili pentru cea mai mare parte a romului care ajunge în cocktailurile servite jn baruri.
Există însă, de asemenea, sute de mici distilerii localizate în insulele din Caraibe, ce produc fiecare o cantitate mică de rom, având caracter unic.