Roti prata

Printeaza

Roti prata nu este doar un fel de mancare, ci un adevarat pasaport cu ajutorul caruia gastronomia din Singapore patrunde in clubul international al clatitelor.

Roti prata este in esenta o clatita simpla, facuta din unt, ou, faina si apa, dar la cererea consumatorilor ea poate fi individualizata – ca si okonomiyaki japoneze -fiind umpluta cu aproape orice ingredient.

Exista si variante dulci, in Singapore facandu-se niste prata subtiri, translucide, carora li se da forma de con si in care se pune zahar. Se servesc de obicei la micul dejun.

In mod traditional, roti prata era o garnitura la un fel de mancare principal, astfel incat la tarabele de pe strada se vindea uneori impreuna cu curry de pui.

Tendinta actuala este de a incorpora in roti prata o serie de ingrediente aromatice neobisnuite, precum: ceapa prajita si condimentata, branza topita, diferite fructe (dintre care preferate sunt bananele), chiar si ciocolata.

Incepand din spatiul sud-est asiatic si pana in bazinul Caraibilor se pot intalni multe variante de roti.

Originile acestui fel de mancare se pierd in negura timpului, pana la vechile roti indiene, ce denumeau o gama larga de aluaturi de paine.

Rețetă: Roti Prata – pâinea plată crocantă și versatilă din Asia de Sud-Est

Roti Prata este un preparat clasic al bucătăriei din Singapore și Malaezia, o pâine plată cu margini crocante și interior moale, servită adesea cu curry sau zahăr.

Este apreciată atât ca mic dejun, cât și ca gustare sau acompaniament pentru diverse feluri de mâncare.

Ingrediente (pentru 8 roti)

Pentru aluat

  • 250 g făină de grâu – baza aluatului, oferă elasticitate
  • 1 linguriță sare – pentru echilibrarea gustului
  • 1 lingură zahăr – pentru o notă subtilă de dulce
  • 1 lingură ulei de floarea-soarelui – pentru o textură moale
  • 150 ml apă călduță – ajută la formarea aluatului
  • Unt sau ghee (pentru prăjit) – pentru un strat crocant și aromat

Mod de preparare

Într-un bol mare, amestecă făina, sarea și zahărul. Adaugă treptat apa călduță și uleiul, amestecând cu mâna sau cu o spatulă până când aluatul începe să se lege.

Transferă aluatul pe o suprafață presărată cu făină și frământă-l timp de 10 minute, până devine neted și elastic.

Împarte aluatul în 8 bile egale. Unge-le cu puțin ulei și așază-le pe o tavă. Acoperă bilele de aluat cu un prosop curat și lasă-le să se odihnească timp de 1-2 ore.

Acest pas este esențial pentru a face aluatul mai elastic și ușor de întins.

Pe o suprafață unsă cu ulei, întinde fiecare bilă de aluat cât mai subțire, aproape transparentă. Pliază marginile către interior, formând un pătrat sau un cerc mai gros.

Încinge o tigaie la foc mediu și adaugă puțin unt sau ghee. Prăjește fiecare roti timp de 2-3 minute pe fiecare parte, până devine aurie și crocantă. Scoate-le pe un prosop de hârtie pentru a elimina excesul de grăsime.

Servirea

Se servește caldă, alături de curry de pui, de linte sau chiar cu zahăr și lapte condensat pentru o variantă dulce. Poate fi și o gustare excelentă de sine stătătoare.

Sfaturi utile

Pentru o variantă mai bogată, poți adăuga umpluturi precum ouă, ceapă tocată sau chiar brânză. Dacă aluatul este prea rigid, mai adaugă o lingură de apă călduță.

Este perfectă alături de curry picant, ceai tare de lapte (teh tarik) sau un suc proaspăt de mango.

 

Roti prata

Roti prata

Pofta buna!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.