Rulada de cartofi si fasole

Printeaza

Rulada de cartofi si fasole – un preparat delicios, ușor de făcut și perfect pentru prânz sau cină. Textura pufoasă a cartofilor se combină excelent cu umplutura de fasole, creând un fel de mâncare echilibrat și plin de savoare.

Ingrediente (pentru 4-6 porții)

Pentru rulada de cartofi

  • 500 g cartofi, fierți și zdrobiți – baza ruladei, oferă textură și consistență
  • 2 ouă – ajută la legarea compoziției
  • 50 g făină – pentru o textură mai fermă
  • 50 g brânză rasă (parmezan sau telemea) – pentru un gust bogat
  • 1 linguriță sare – pentru a intensifica aromele
  • 1/4 linguriță piper negru măcinat – pentru o notă subtilă de condiment

umplutura de fasole

  • 300 g fasole fiartă (albă sau roșie) – bogată în proteine, oferă consistență
  • 1 ceapă mică, tocată mărunt – adaugă dulceață
  • 2 linguri pastă de roșii – pentru un gust ușor acrișor
  • 1 lingură ulei de măsline – pentru călirea cepei
  • 1 linguriță boia dulce (opțional) – oferă o aromă ușor afumată
  • Sare și piper, după gust

decor

  • Pătrunjel proaspăt, tocat – pentru prospețime
  • Brânză rasă (opțional) – pentru un strat crocant deasupra

Mod de preparare

Prepararea ruladei

Fierbe cartofii până devin moi, apoi pasează-i pentru a obține un piure fin. Adaugă ouăle, făina, brânza rasă, sarea și piperul, amestecând până la omogenizare.

Întinde compoziția pe o hârtie de copt într-un strat uniform, de aproximativ 1 cm grosime.

Prepararea umpluturii

Încinge uleiul de măsline într-o tigaie. Călește ceapa tocată până devine translucidă. Adaugă fasolea fiartă, pasta de roșii, boiaua, sarea și piperul.

Amestecă bine și lasă pe foc mic timp de 5-7 minute, până când aromele se combină.

Asamblarea ruladei

Întinde umplutura de fasole uniform peste stratul de cartofi. Folosind hârtia de copt, rulează compoziția cu grijă, formând o ruladă compactă.

Așază rulada într-o tavă și, dacă dorești, presară brânză rasă deasupra.

Coace rulada în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 20-25 de minute, până când devine ușor rumenă.

Servirea

Lasă rulada să se răcească ușor înainte de a o tăia felii. Servește-o caldă, decorată cu pătrunjel proaspăt.

Sfaturi utile

  • Pentru o variantă mai aromată, poți adăuga usturoi tocat în umplutura de fasole.
  • Dacă dorești o consistență mai crocantă, poți unge rulada cu ou bătut înainte de coacere.
  • Această rețetă poate fi adaptată și pentru vegetarieni sau vegani prin înlocuirea brânzei și ouălor cu alternative vegetale.

Este delicioasă alături de o salată verde sau un sos de iaurt cu usturoi. Se potrivește și cu un pahar de vin alb sec sau cu un suc proaspăt de roșii.

rulada de cartofi, reteta rulada cu fasole, rulada vegetariana, cartofi cu fasole, reteta de post, rulada de legume, fel principal consistent

 

 

Rulada de cartofi si fasole varianta

Cureţi 2 mor­covi şi o mână de fasole păstăi şi le pui la fiert. Separat, fierbi în coajă 1 kg de cartofi, îi cureţi şi îi fărâmi, apoi îi amesteci cu puţină margarină şi sare (după gust) astfel încât să obţii un piure mai tare.

Intinzi apoi piureul în foaie subţire pe o folie de plastic sau de aluminiu unsă cu ulei. Ungi apoi piureul cu o linguriţă de pastă de tomate, mor­covii fierţi, fasolea verde fiartă şi rulezi cu ajutorul foliei.

Pui rulada (fără folie) într-o formă de cozonac unsă cu ulei şi o dai la cuptor pen­tru 10 minute. O serveşti rece.

 

 

 

Poftă bună!

 

 

 

1 comentariu

  1. Nu stiu ce sa zic, nu prea ma tenteaza reteta asta.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.