Rulada cu ghimbir si scortisoara
PrinteazaRulada cu ghimbir si scortisoara din: unt, melasa, sirop de zahăr sau miere, ghimbir în sirop, oua, zahar brun, faina, praf de copt, ghimbir, scorţişoară măcinată, zahăr pudră, extract de vanilie, perle albe comestibile.
Ingrediente:
- 50 g de unt, plus extra pentru uns tava şi hârtia de copt
- 50 g de melasă
- 50 g de sirop de zahăr sau miere
- 2 bucăţi de ghimbir în sirop, rase fin, plus 2 linguri de sirop
- 4 ouă mari
- 100 g de zahăr brun, plus extra pentru presărat deasupra
- 100 g de făină
- 1/4 linguriţă praf de copt
- 2 linguriţe de ghimbir ras
- 1/2 linguriţă de scorţişoară măcinată
Pentru glazura:
- 200 g de unt, moale
- 300 g de zahăr pudră
- 2 linguriţe extract de vanilie
- 3 linguri sirop de qhimbir, din borcan
- perle albe comestibile, pentru decorat
Mod de preparare:
Incinge cuptorul la 190°C. Unge cu unt şi tapetează cu hârtie decopt o tavă de ruladă cu dimensiunile de 20 x 30cm, apoi unge cu puţin unt şi hârtia.
Pune melasa, siropul, untul şi ghimbirul din sirop într-o oală, încălzeşte ingredientele până când untul se topeşte, apoi amestecă pentru a le omogeniza ‘şi ia-le de pe foc pentru a se răci puţin.
Pune ouăle şi zahărul într-un bol şi băte-le cu un mixer până când obţii o compoziţie .lejeră, ca un mousse, cu dimensiuni duble faţă de cele iniţiale – va dura circa 10 minute.
Compoziţia este gata câud rezistă pe telurile mixerului 3 secunde, înainte de a se prelinge. Cerne făina în bol, adaugă praful decopt şi condimentele, apoi toarnă siropul cu unt pe marginile bolului, astfel încât să se prelingă încet în ouăle bătute.
Amestecă totul cu grijă, cu ajutorul unei linguri mari de metal. Toarnă compoziţia în tavă şi coace-o 12 minute, până când este aproape gata.
Cât timp blatul este la cuptor, întinde pe suprafaţa de lucru o bucată de hârtie de copt, suficient de mare pentru a cuprinde prăjitura, şi presară pe ea puţin zahăr.
Transferă blatul din cuptor direct pe această hârtie. Foloseşte un cuţit mic cu zimţi pentru a trasa o linie la circa 2cm de una dintre laturile mai scurte, având grijă să nu tai până la capăt – asta te va ajuta să obţii o ruladă strânsă.
Incepe să rulezi blatul de la această latură, rulând şi hârtia de copt între straturi. Lasă rulada să se răcească pe un grătar pentru prăjituri, pentru a se stabiliza în forma definitivă.
Pentru a face glazura, pune ingredientele într-un bol şi bate-le cu un tel până când. compoziţia devine omogenă. Transfer-o într-un poş prevăzut cu un dui mare. întinde blatul rulat şi stropeşte-l cu 2 linguri de sirop de ghimbir.
Spriţează un strat de cremă pe blat, apoi ajută-te de hârtia de dedesubt •pentru a-l rula la loc. Taie arribele capete ale ruladei, pentru un aspect fînal îngrijit.
Aşază rulada pe un platou de servit sau un tocător. Şpriţează restul de glazură într-un strat gros deasupra blatului, făcând zigzaguri înainte şi înapoi pentru a crea un model. Decorează cu perle albe comestibile, dacă vrei.
Rulada cu ghimbir si scortisoara
Pofta buna!