Rulada fagarasana
PrinteazaO reteta absolut delicioasa de rulada fagarasana din: muschi de porc, sunca afumata, cascaval neafumat, carnaciori, umplutura de caltabosi, usturoi, cimbru, sare, piper, frunze de salata verde, untdelemn, vin alb sec, condimente si un prapure.
- un muşchi întreg de porc
- 200g şunculiţă afumată
- 200 g caşcaval neafumat (natural, de la stână)
- 2-3 cârnăciori mai uscaţi (afumaţi)
- 200 g umplutură de caltaboşi (carne tocată, ceapă tocată, orez fiert, sare, piper)
- 3-4 căţei de usturoi
- cimbru uscat
- sare
- piper
- două frunze de salată verde
pentru sos:
- 3 linguri de untdelemn
- un pahar de vin alb sec
- condimente
facultativ:
- un prapure
Mod de preparare:
Mai întâi se pregăteşte muşchiul de porc, secţionndu-le pe lungime (nu până la capăt), o dată sau de două ori, în aşa fel încât să se obţină un fel de „foaie” de carne, potrivit de groasă. Se presară sare şi piper, cimbru uscat şi usturoi zdrobit.
Şunculiţă şi caşcavalul se taie felii subţiri. Pe muşchiul de porc se aşază mai întâi foile de salată verde, deasupra se pun feliile de şunculiţă şi cele de caşcaval, apoi umplutura de caltaboş, iar la sfârşit cârnăciorii. Se rulează strâns şi se leagă cu aţă de bucătărie. Există şi varianta în care nu se leagă, ci se înfăşoară în prapure.
Se pune într-un vas termorezistent. Se face sosul şi se stropeşte cu el. Dacă e nevoie, se mai adaugă puţină apă (nu prea multă, rulada nu trebuie să fie acoperită cu apă, ea se va stropi din când în când cu zeama din vas şi de două-trei ori chiar se va roti pe partea cealaltă, pentru a fi pătrunsă bine de căldură. E gata când e rumenită, iar dinţii furculiţei lasă să iasă o zeamă clară (nu tulbure).
Inainte de a se servi, se taie felii şi se pun alături cartofi copţi şi murături.
Poftă bună!